Hartwig's Baron Bean

Kutsumanimi: Pyry
Rotu, sukupuoli: Newforestinponi, ori
Syntymäaika: 15.04.2020      |     3-vuotias
Väri: Punarautias
Säkäkorkeus: 146cm
Rekisterinumero: VH20-027-0106
Painotus: Kouluratsastus
Koulutustaso: Koulutus kesken
Kasvattaja: Hartwig Ponies
Omistaja: Heta Rovio (VRL-14704)
Kotitalli: Sotamaalaus
Saavutukset: KTK-kelpoinen


Tuijotin Hartwig's Baron Beanin myynti-ilmoitusta kuukausitolkulla. En edes tiedä, miten olin päätynyt katsomaan myytäviä hevosia, mutta tässä sitä oltiin aivan korvia myöten rakastuneita pikkuiseen nf-oriin. Olin juuri ostanut vuonohevostamman ja muuttanut pohjoiseen ilman työpaikkaa, nyt ei ollut todellakaan hyvä hetki ostaa uutta ponia. Kevät eteni kesäksi, löysin työpaikan ja kaikki sujui tasaisesti. Palasin aina säännöllisin väliajoin katsomaan, oliko varsa löytänyt jo kodin. Ei vieläkään. Pähkäilin asiaa ääneen yksi päivä tallinpitäjälle Sannille, joka alkuun tuumasi, ettei tilaa ollut. Hautasin haaveeni tästä poniorista, mutta se jäi mieleeni kummittelemaan. Myöhemmin kesällä surkuttelin Sannille, kuinka sitä ei vieläkään oltu myyty. En vain voinut ymmärtää, miten tuollainen kultakimpale ei mennyt kaupaksi. Tähän tallinpitäjä sitten totesi, että yhden yksärin lähdettyä pikkutallissa voisi olla pienen nf-orin mentävä aukko. Pienen harkinnan jälkeen päätin laittaa ponin kasvattajalle viestiä, ja pian olinkin matkalla Tanskaan katsomaan tätä 3-vuotiasta newforestinponia, jonka reissun päätteeksi ostin itselleni.


Hartwig's Baron Bean on osoittautunut oikeaksi ilopilleriksi. Ylienerginen, hieman hätäinenkin Pyry on oikeastaan aina hyvällä tuulella, ja ylitsevuotavalla energialla varustettu ori onkin kunnon hössöttävä tättähäärä. Pyry on ihmisiä kohtaan hyvin luottavainen, eikä sen ystäväksi pääsemiseksi vaadita kuin muutamat kehut ja turvan rapsutukset. Jännissäkin tilanteissa se turvautuu ihmisiin, ja meneekin mihin vain varsinkin mun kanssa. Taluttaessa ori on vähän vauhdikas, sillä on aina kova kiire paikasta toiseen ja joskus unohtaa, että narun päässä olevan taluttajan kuuluisi määrätä tahti. Se myös rakastaa huudella ja esiintyä tammoille, joten tästäkin syystä sen kanssa saa olla tarkkana. Tarhasta hakiessa ori usein syöksähtää portista kauhealla vauhdilla ja toisinaan sen kanssa saakin jäädä portille toistelemaan tarhasta poistumista ennen kuin se muistaa käyttäytyä. Vaikka Pyry tykkääkin ihmisistä ja lähtee mielellään hommiin, sitä on välillä hyvin vaikea saada suurelta laitumelta kiinni. Ori pitää karkuun juoksemista enemmänkin leikkinä ja iloisesti juoksee korvat hörössä karkuun välillä vilkuillen tuleeko ihminen perässä.

Pyry on oikea touhottaja ja ehkä parhaiten se tulee esiin hoitaessa. Karsinassa sitä on välillä ihan mahdoton edes harjata, kun se tahtoo pyöriä ja tutkia harjoja, hoitajansa taskuja, oikeastaan kaikkea mitä se vain ympärillään näkee. Käytävällä ori pysyy sentään vähän paremmin paikoillaan, vaikka siinäkin tykkää touhuta kaikenlaista. Pyry tykkää huomiosta ja oikeastaan kaikenlaiset hoitotoimenpiteet harjauksesta hampaiden raspaukseen on positiivista huomiota sen mielestä. Kengittäessä orilla on välillä vaikeuksia jaksaa seistä koko aika paikoillaan ja toisinaan kengittäjämme Noora on vaikeuksissa levottomasti pyörivän ponin kanssa. Herkkä ori kuitenkin tottelee komentamista hyvin, vaikkakin unohtaa koko jutun jo parin minuutin jälkeen ja jatkaa entiseen malliin.

Koska Pyry on todella energinen hössöttäjä, on sen ratsastaminenkin toisinaan haastavaa. Ori ei aina ehdi kuunnella apuja loppuun saakka ennen kuin toimii ja tällöin yleensä lopputuloskin on jotain ihan muuta kuin pitäisi. Kovasti siltä löytyy intoa tehdä ja joka ikinen kerta ori lähtee enemmän kuin mielellään hommiin, mutta joka kerta ratsastajan on käytävä läpi kova työ saadakseen orin rauhoittumaan sen verran, että se malttaa kuunnella loppuun asti ennen toimimista. Pyryllä on oikein näppärät, melko lennokkaatkin liikkeet, ja varsinkin laukassa se kulkee luonnostaan hyvin ryhdikkäästi. Ravissa ori tuppaa välillä jäämään tyhjäksi edestä ja liihottelemaan miten sattuu, mutta myös ravista saa todella kivan pienellä työllä. Kun Pyryn saa lopettamaan hätäilyn, siitä kuoriutuu erittäin kiva kouluratsu, jolta löytyy kivasti kapasiteettia ainakin Helppo A -luokkiin. Esteillä ori jännittää aika paljon, eikä myöskään yli-innokkuus ja kömpelyys ole kovin hyvä yhdistelmä. Sen lisäksi mä en ole yhtään esteratsastaja, joten me ollaan tyydytty ylittämään maapuomeja ja maksimissaan kavaletteja. Maastossa Pyry kulkee rohkeasti tutuilla reiteillä, uusilla poluilla se turvautuu paljon ratsastajaansa, mutta kulkee silti epäröimättä eteenpäin vaikka jännittääkin. Ori on siinä mielessä helppo tapaus, että sen kanssa voi mennä maastossa niin yksin kuin porukassakin, mutta ihan tammojen lähelle en sitä jonossa laittaisi, koska Pyry on kuitenkin erittäin heikkona tammoihin ja helposti unohtaa ratsatsajansa olemassaolon päästyään liian lähelle neitokaisia.

Lastatessa ja kuljettaessa Pyryn hätäisyys tulee hyvin esille. Se menee kovalla vauhdilla koppiin, mutta olettaa, että matka alkaa heti takapuomin sulkeutuessa. Kuopiminen ja hyöriminen alkaa hyvin nopeasti, jos matkaan lähtö kestää kauemmin kuin kaksi minuuttia. Ori matkustaa kyllä tosi nätisti, mutta sama levottomuus alkaa melkeinpä heti perille päästyä. Kilpailuihin mentäessä Pyry on samaan aikaan hyvin innokas, mutta myös vähän epävarma. Taas kerran se kaipaa tutuilta ihmisiltä tukea jännitykseen, joka yleensä kyllä helpottaa ajan kanssa. Yleensä alkuverryttelyyn mennessä ori on taas oma hössöttävä itsensä ja siinä vaiheessa yleensä alkaakin esiintymisvaihe. Joko se huutaa täyttä häkää kaikille alueen tammoille tai sitten se keskittyy olemaan mahdollisimman näyttävä kouluratsu.i. Four Leaf Batman
KTK-II
nf, trt, 145cm
VH18-027-0132
ii. Mickey v. Willering
nf, trt, 147cm
VH18-027-0092
iii. Mickey Mouse KH evm
iie. Froglake's April evm
ie. Mangonoodle's Ophelia
KRJ-I
nf, m, 144cm
VH18-027-0097
iei. Highlander evm
iee. Mangonoodle's Odette evm
e. Fame's Prada
KTK-I
nf, vkk, 140cm
VH18-027-0011
ei. WigWig Candyman
nf, rn, 141cm
VH15-027-0364
eii. Braadlieve Browny evm
eie. WigWig Hulahoob evm
ee. Fencrow Precious
KTK-II
nf, vkk, 134cm
VH14-027-0164
eei. Suemoor Rebel evm
eee. Landon Creek's Promise evm

Jälkeläiset

00.00.0000 - e. emä - o./t. varsan nimi
00.00.0000 - e. emä - o./t. varsan nimi

Kilpailukalenteri

KRJ (0 sijoitusta)

00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus

00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus

00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus
00.00.0000 - Kutsu - Luokka - Sijoitus

00.00.0000 - NJ - Paikka - Tuomarina - Sijoitus

Varusteet


Varusteet on ostettu © Oddpixel, Sokka Luxuries, Provando Shop, Varustekartano & Equestrian Pro

Hoito-ohjeet

Ruokinta

logo Aamu:
- 2kg heinää
- SSH Harmonia 0,5l

Aamu- ja iltapäivä:
- 1kg heinää/ruokinta

Ilta:
- 3kg heinää
- SSH Harmonia 0,5l
- SSH Essentials 1,5dl


- Karsinassa suolakivi


Tarhaus

- Taluttaessa ketjunaru turvan yli
- Tarkkana portilla, ettei Baron syöksy syliin sisälle hakiessa!
- Saa jättää yksin tarhaan/talliin
- Saattaa juosta laitumelta hakiessa karkuun, saa pyydystää herkkujen avulla kiinni
- Kesäisin aina ötökkämyrkkyä ennen tarhausta
- Palelee herkästi, joten tuulella/sateella sadeloimi päälle
- Pikkupakkasilla kevyttoppaloimi
- Kovilla pakkasilla kaulakappaleellinen toppaloimi
- Talvisin talliloimi jää ulkoloimen alle

Hoitotoimenpiteet ja ratsastus

- Kovan treenin jälkeen kaikkien jalkojen kylmäys
- Syys-kevätkaudella villaratsastusloimi aina selkään alku- ja loppukäynneille
- Ratsastukseen pintelit kaikkiin jalkoihin

Rehukauppamme © Stjärnesands Hästeri
   

Päiväkirja

08.08.2020 Pyry saapuu Sotamaalaukseen

Olin hössöttänyt koko aamun. Heräsin hermostuksissani jo kukonlaulun aikaan ja malttamattomana tuijotin kelloa, joka mateli eteenpäin. Kun vihdoin kello löi yhdeksän, päätin lähteä tallille. Pyry ei tulisi vielä moneen tuntiin, mutta halusin mielummin mennä jo tallille aikaa kuluttamaan. Hoidin ensin Vienan huolellisesti, käytiin taas ajamassa. Se oli oppinut jo niin hienosti toimimaan kärryjen edessä, että olin muutaman kerran päässyt jo tekemään yksin sillä pientä lenkkiä lähimaastoihin.

Sain punkkarin kanssa kulutettua monta tuntia, minkä jälkeen aloin valmistautumaan Pyryn saapumiseen. Vein pikkutalliin puruja Sannin osoittamaan karsinaan. Vienan karsina tulisi olemaan vastapäätä Pyryä, kunhan se vain kotiutuu pihatosta tallin puolelle. Ponin seinänaapurina oli Kentsu. Olin tohkeissani ostanut Pyrylle jo kaikenlaista ja nyt järjestelinkin tavaroita satulahuoneeseen ja meidän kaappiin. Kaadoin Pyryn rehut niille varattuun astiaan ja nimikoin sen. Kaikki alkoi olla valmista. En olisi varmaan kehdannut tulla koko päiväksi tallille viime viikkoisen nolon tilanteen jälkeen, mutta mun onnekseni Sam oli lähtenyt Hiivuriin rakentamaan pihattoja ja Sannikin tuntui miestä ikävöidessään unohtaneen koko typerän uneni. Huh, pääsinpä helpolla. Se oli niin noloa, että mun teki mieli vaihtaa tallia sen jälkeen.

Myöhään iltapäivästä Hartwigin kuljetusauto kääntyi pihaan. Istuskelin tallin nurkalla puupenkillä ja pomppasin salamana pystyyn auton nähdessäni. "Nyt se tulee!" hihkaisin ääneen, vaikka olinkin yksin. Pian kuitenkin tallista ilmestyi Lumikki, hymyili minulle ja siveli sitten silmät kiinni kaulassaan roikkuvaa kiviamulettiaan. "Onnea ja terveyttä uudelle asukkaalle", hän mumisi avattuaan silmänsä ja huomattuaan miettivän katseeni. "Aivan, kiitos", hymyilin takaisin. Lumikki oli ihanan lempeä, eikä mua haitannut sen ajatusmaailma ollenkaan. Itseasiassa niistä oli välillä ihan mielenkiintoista jutella, vaikka en ihan kaikkeen itse uskonutkaan.

Hartwigin työntekijä otti Pyryn pois autosta ja ojensi ponin narun minulle. Pyry oli selkeästi väsähtänyt matkan vuoksi, sillä se oli tavanomaista rauhallisempi. Se yritti parhaansa mukaan katsella uteliaana ympärilleen, mutta ylimääräiseen touhottamiseen ei ollut energiaa. "En tajunnut lähtiessä, kuinka pohjoisessa oikein asuitte", työntekijä naurahti ja raapi päätään. Hän ei kuitenkaan halunnut pitää taukoa edes kahvikupin verran, vaan halusi kiireisen aikataulun vuoksi lähteä heti jatkamaan matkaa. Hän ojensi mulle Pyryn passin ja rokotuskortin ja hyppäsi sitten auton rattiin. Lumikki tarjoutui ottamaan paperit multa ja lähdimme sitten yhtä matkaa pikkutalliin. Olin ajatellut, että poni pääsisi pyörähtämään tarhassa vielä tänään, mutta koska se oli niin väsähtänyt, jätimme sen suorilta karsinaan. Se tutki ja haisteli jokaisen neliösentin, hengitti ilmat ulos tyytyväisenä ja alkoi syödä heinää. "Ei hätää, ei se oikeesti näin rauhallinen oo, kyllä tuostakin saadaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita Sotikseen", sanoin Lumikille, joka ihaillen katseli nuorta ponia. "Joo, kyllä mä sen uskon, ilme kertoo kaiken, eikä tuo korvakaan jätä paljon arvailujen varaan", punapää sanoi lempeästi ja siveli taas koruaan.


25.-26.07.2020 Tanskassa ponia katsomassa

Odotin lauantaiaamua kuin kuuta nousevaa. Mulla lähti klo 8:40 kone Tanskaan Pyryä katsomaan. Vaikka olinkin jo todella varma, että ostaisin ponin, halusin silti käydä katsomassa sitä ensin. Se oli sopivasti tämän viikon pois laitumelta ratsutuksessa, joten pääsisin näkemään sen myös työskentelemässä Hartwigin ratsuttajan kanssa. Vaikka reissu olikin lyhyt, oli jännittävää jättää Viena ekaa kertaa yksin. Vaikka eihän se tietenkään yksin ollut, Sotiksen väki piti siitä hyvän huolen. Mutta silti, eka reissu pois Vienan luota. Mutta olin varma, että tämä olisi sen arvoista.

Tanskan reissu osoittautui menestykseksi. Lauantaina alkuillasta näin Pyryn tositoimissa opettelemassa ravia ratsastajan kanssa ja vaikka ori tuntuikin melkoiselta säheltäjältä, olin aivan rakastunut siihen. Ponilta puuttui oikean korvan päästä pieni pala, oli kuulemma viime kesänä ottanut yhden ison poniorin kanssa kunnolla yhteen laitumella. Tämä pieni yksityiskohta teki jo valmiiksi syötävänsuloisesta ponista vieläkin herttaisemman, vaikka Pyry taisi itse ajatella sen tuovan enemmän katu-uskottavuutta ja suosiota naisten keskuudessa. Keskustelimme kasvattajan ja ratsuttajan kanssa pitkän aikaa ponista, sen kapasiteetista ja siitä, millaiset suunnitelmat minulla oli ponin varalle. Kaikki vaikutti niin lupaavalta, mutta halusin nukkua vielä yön yli.

Sunnuntaina herätessäni olin entistä varmempi siitä, että Pyrystä tulisi mun toinen ratsuni. Se oli hyvin erilainen Vienaan verrattuna ja ajattelin, että sen innokkuus ja pirteys toisi hyvää tasapainoa itsepäisen salamyhkäisen hallakkoni rinnalle. Päästyäni takaisin Hartwigiin aloimme hieroa kauppoja. Pääsimme nopeasti sopuun hinnasta, olin valmis maksamaan laadusta ja hyvästä suvusta ja olihan ratsukoulutuskin jo aloitettu. Sovimme, että Pyry olisi vielä seuraavan viikon täällä Tanskassa ratstutuksessa, sitten se saisi levätä laitumella muutaman päivän ja 6.8. Hartwigin työntekijät lähtisivät tuomaan sitä minulle Suomeen. Allekirjoitimme kauppakirjat ja nyt mä olenkin sitten hienon ponin erittäin onnellinen omistaja. Vielä pitäisi malttaa odottaa paketin saapumista kotiin!

- HetaVanhempia päiväkirjamerkintöjä

Valmennukset

00.00.0000 Mitä tehtiin?

00.00.0000 Mitä tehtiin?

00.00.0000 Mitä tehtiin?

Ulkoasu © Pilvimarja 2013, Heidi // Taustakuva © Pexels.com // Pyryn kuvat © scirlin
Pyry on virtuaalihevonen