Hiivurin Suomenhevoset

Tyrskyn Lilianna
VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-II, KRJ-I
† 27.06.2020


Kuvien © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Kutsumanimi: Lila Rekisterinumero: VH18-018-1083
Syntymäaika: 22.06.2017, 25-vuotias Omistaja: enna VRL-14704
Rotu, sukupuoli: suomenhevonen, tamma Kasvattaja: Tyrsky-Talli
Väri: vaaleanpunarautias Painotus: kouluratsastus
Säkäkorkeus: 165cm Koulutustaso: vaativa B


VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 25.6.2020
Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 15.05.2020, 7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p. KRJ-I
Champion-arvonimi myönnetty 6.2.2020
Suomenhevosten laatuarvostelu 20.12.2019, 12 + 20 + 22 + 21 + 13 = 88p. SLA-II
Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 20.08.2018, 18 + 18 + 18 + 17 = 71p. KTK-II

Luonne

Energiaa puhkuva Lila on yleensä kaikkien kaveri, siis ihmisten. Muiden hevosten kanssa siitä tulee lähinnä mieleen ujo, syrjäytynyt ja jääkin usein muiden jalkoihin kun ei osaa puolustautua. Pyrimme pitämään tamman muiden hevosten kanssa samassa tarhassa ja laitumella, mutta välillä joudumme laittamaan sen omaan tarhaan rauhoittumaan, kun muut sitä tykkäävät jahdata ja kiusata. Lila hakeutuukin mielellään ihmisten seuraan ja on aina vapaaehtoinen lähtemään hommiin tai olemaan rapsutettavana. Se seuraisi ihmistä vaikka suden suuhun, niin luottavainen se on jopa tuntemattomia kohtaan. Taluttaessa tamma kävelee kiltisti taluttajan vierellä. Välillä se saattaa nappaista riimunnarun pään suuhunsa ja leikkiä sen kanssa, toisinaan se tunkee päänsä taluttajan kainaloon rapsutuksia kaivaten. Lila tulee usein portille vastaan, kun sen tarhaan menee tai jos sitä huutelee kauempaa, saattaa tamma päästää pienen hörähdyksen ilmoille ja hölkätä portille odottamaan. Tamma pelkää traktoreita ja puimureita, eikä mielellään menisi lähellekään. Luottavaisena hevosena se kuitenkin kävelee hieman stepaten ja puuskuttaen näiden hirvitysten ohi, kunhan ratsastaja/taluttaja vähän kannustaa.

Harjaamisesta tamma nauttii aina todella paljon. Ei ole oikeastaan mitään väliä, millaisella harjalla harjaa ja kuinka kovaa, kunhan harjaa. Kavioita puhdistaessa ja kengittäessä se alkaa usein nojailla ihmistä vasten, mikä varsinkin kengittäessä on hyvinkin ärsyttävää. Vielä ei kuitenkaan ole oikein löytynyt hyvää ratkaisua tähän, se saattaa sen komentaessa tai vähän takaisin tuupatessa lopettaa hetkeksi, mutta palaa pian nojailemaan uudestaan. Satuloinnista Lila ei kovinkaan paljon tykkää, mutta ilmaisee asian vain korvia luimistamalla tai hännän huiskautuksella. Eläinlääkärin suhteen Lila on hyvin välinpitämätön: se ei kyseisestä henkilöstä tykkää, mutta ei myöskään temppuile tai ilkeile toimenpiteitä tehdessä. Klippaaminen on jostain syystä tamman mielestä mukavaa puuhaa ja seisoskelee homman aikana hievahtamatta paikoillaan silmät ummessa ja alahuuli roikkuen. Kuljetusautoon tai -koppiin lastaaminen on erittäin helppoa; Lila melkeimpä juoksee sisään ja matkustaa oikein nätisti.

Ratsastaessa Lila on hyvin energinen ja eteenpäinpyrkivä. Se on hyvin herkkä avuille, välillä ehkä liiankin. Jos tekee vähänkään liian kovat pidätteet, tamma saattaa hyvinkin herkästi nousta takajaloilleen protestiksi. Sen liikkeet ovat isot ja pehmeät, kuin keinuhevosen selässä istuisi. Nopeasti uutta oppiva tamma onkin erittäin hyvä kouluratsu. Se tekee pyydetyt liikkeet kellon tarkasti. Vaikka tamma onkin hyvin energinen ja rakastaa tehdä töitä, se ei kuitenkaan rynnistele menemään tai juoksisi niinsanotusti alta pois. Se kulkee kauniissa peräänannossa melkeimpä minkätasoisen ratsastajan kanssa tahansa. Lila on oikein unelmaratsu - koulupuolella. Esteitä tamma ei ymmärrä yhtään. Kyllä se yrittää yli könytä, mutta usein pudottelee ja lähestymisiä on hankala saada kohdilleen, kun ei tammalla itsellään ole mitään hajua koska pitäisi hypätä. Emme juurikaan Lilalla hyppääkään, lähinnä mennään puomeja ja kavaletteja jos jotain esteratsastuksen tyyppistä kokeillaan. Maastossa tamma toimii samalla tavalla kuin kentälläkin. Se on energinen, mutta erittäin kuuliainen, eikä pelleile ylimääräistä.

Vieraissa paikoissa tamma tarvitsee pienen hetken hämmästelyyn. Kun antaa sen rauhassa katsella ympärilleen, se on nopeasti kuin kotonaan ja toimii hienosti tilanteessa kuin tilanteessa. Kisapaikoilla ei mikään tuota stressiä tai jännitystä, kaikki ympärillä tapahtuva on oikeastaan ihan mukavaa ja radalle päästyään se haluaa aina näyttää vain parhaat puolensa.

Suku

i. Lohduton
evm
sh, vrt, 166cm
ii. Muskottimies
evm
sh, vprt, 157cm
iii. Juhlamokka
evm
sh, prt, 161cm
iie. Tähtitanssija
evm
sh, rt, 154cm
ie. Eleonoora
evm
sh, rt, 150cm
iei. Älä Unohda
evm
sh, vrt, 159cm
iee. Valkeuden Justiina
evm
sh, prt, 153cm
e. Soturiprinsessa
evm
sh, rt, 164cm
ei. Ukkometso
evm
sh, prt, 167cm
eii. Heiluri
evm
sh, tprt, 151cm
eie. Hekan Riivaaja
evm
sh, prt, 154cm
ee. Viimeinen Valssi
evm
sh, vrt, 165cm
eei. Kohta Tapahtuu
evm
sh, trt, 160cm
eee. HienoHelma
evm
sh, rt, 150cm

i. Lohduttomalle oli suuret suunnitelmat. Sen vanhemmat oli valittu tarkkaan ajatuksena tehdä hieno kouluratsu. Toisin kävi ja maailmaan tupsahti vaaleanrautias, vanhempiaan reilusti suurempi ori, joka oli vanhemmistaan poiketen syntynyt esteradoille. Siitä yritettiin viimeiseen asti tehdä kouluratsua, mutta valitettavasti "Lokin" liike ei riittänyt kovinkaan pitkälle. Esteitä se sen sijaan hyppäsi 110cm:iin asti, useimmiten sijoittuen tai voittaen luokkansa. Hienon orin kisaura kuitenkin päättyi lyhyeen sen murrettua jalkansa 12-vuotiaana laskeuduttuaan hypystä huonosti kotitreeneissä ja kaatui pahasti. Jalkaa yritettiin pitkään saada kuntoon, mutta lopulta omistaja päätyi lopettamaan orin vuoden sairausloman jälkeen jalan luuduttua huonosti ja ori olisi ontunut kroonisesti lopun ikäänsä. Ennen lopettamista ori ehti muutaman varsan verran jatkaa sukuaan.

ii. Muskottimies oli aikansa tunnetuimpia suomenhevosratsuja kisaten vaativaa B:tä, muutaman kerran jopa vaativaa A:ta, sijoittuen jokaisessa startissaan. Vaaleanpunrautias, rakenteeltaan jykevä ori oli luonteeltaan haastava, mutta käsiteltävissä. Hoitajatyöttöjä ei kylläkään orin ympärillä pyörinyt ja välillä olikin haastavaa löytää kisahoitajaa Muskotille, mutta omistajalleen se oli kaikkein suurin aarre vaikka vaikea olikin. Se kulki aina korvat luimussa ihmisille ymryillen, eikä sietänyt ollenkaan hellyydenosoituksia. Ratsastaessa haastava, mutta erittäin palkitseva ori oli tarkka siitä, että ratsastaja ratsastaa eikä matkusta ja pyytää varmasti oikeilla avuilla. Sen uskomattomat, ilmavat liikkeet tekivät tästä suomenhevosorista legendan kouluradoilla, eikä varmasti jättänyt kertaakaan tuomareita tai yleisöään kylmäksi. Muskotti pääsi viettämään eläkepäiviään 21-vuotiaana omistajansa hommattua oman pienen tilan ja hän rakensi silmäterälleen oman pihaton, jossa se sai elellä kaikessa rauhassa kaverinaan pieni shetlanninponiruuna. Lopulta ori nukkui pois 27-vuotiaana, rauhassa omassa tarhassaan.

ie. Ihan sattuman kaupalla kahdesta tavanomaisesta harrasteratsusta syntyi hieno, lupaava kilparatsu Eleonoora. Tammalle ei ollut hienoja elämäntavotteita, vaan varsan piti tulla emänsä paikkaa täyttämään puskaratsuksi itseään tätiratsastajaksi kutsuneelle naiselle. Ei Eleonooran kasvattaja huomannut hevosensa potentiaalia ennen kuin löysi 3-vuotiaalle tammalleen ratsuttajan, joka hämmästyi mikä kultakimpale löytyikään pienestä kotitallin pihatosta. Ratsuttaja kerrottua tamman olevan hienoliikkeinen ja potentiaalia löytyi kouluradoille, päätti kasvattaja myydä varsan, ettei sen taidot menisi hukkaan. Eleonoora muutti ratsuttajansa talliin ratsutuksen ajaksi, ja tätä kautta löytyikin hevoselle uusi omistaja. Raudikkoa koulutettiin hitaasti, mutta varmasti. Sen ystävällinen luonne ja kyky noppia uusia asioita helposti ja nopeasti tekivät yhteistyöstä helppoa. Kisauransa tamma aloitti kisaamalla helppoa B:tä seurakisoissa ja kilpailu-uransa lopulla se starttasi hyvin prosentein jopa vaativaa B:tä kansallisella tasolla. Eleonoora vietti pitkän ja mukavan elämän pysyen samalla omistajalla 3-vuotiaasta lähtien. Suomenhevostamma lopetettiin 25-vuotiaana huonojen hampaiden takia.

e. Soturiprinsessa oli hienorakenteinen ja oikein kaunis suomenhevostamma, joka kiersikin aktiivisesti näyttelyitä hyvällä menestyksellä. Sillä kisattiin myös koulua helppo A-tasolla vaihtelevalla menestyksellä. Ratsastuskisoissa tamma kärsi ramppikuumeesta ja välillä se johti liialliseen sähläämiseen ja pisteiden laskuun. Hyvinä päivinä taas se voitti mennen tullen kaikki, joten koskaan ei oikein tiennyt, mitä odottaa kisareissulta. Luonteeltaan se oli hyvin tammamainen kiukkupussi, joka veti herneen nenään milloin mistäkin asiasta. Tamma oli myös joutunut kiertolaisen asemaan omistajan vaihtuessa tiuhaan milloin mistäkin syystä. 17-vuotiaana se ostettiin ratsastuskouluun, jossa se vietti viimeiset 5 elinvuottansa tehden tuntiratsun hommia edistyneempien tunneilla.

ei. Ukkometso oli varsana kömpelö, hieman ujo ja aina vähän eristäytynyt. Siltä ei odotettu mitään ihmeempiä tulevaisuudessa, mutta kaikkien yllätykseksi ori puhkesi kukkaan 4-vuotiaana. Sen rähjäinen olemus muuttui takakorkeuden tasoituttua ja ratsukoulutuksen tuoma lihaskasvu teki ihmeitä Ukon rakenteelle. Pikkuhiljaa siitä alettiin kaavailemaan ratsua vähän parempaan harrastamiseen ja muutaman vuoden päästä sillä alettiin kisaamaan sekä koulua että esteitä. Orilla ei ollut mitkään ihmeelliset liikkeet, mutta pärjäsi hyvin helppo A-luokissa. Metriä hypännyt ori oli monipuolinen ratsu, jolla kisattiin aluetasolla ihan hyvällä menestyksellä. Koskaan siitä ei mitään kunnon kisatykkiä tullut, mutta pikkukisoja kisaavalle harrastelijalle se oli oikein sopiva menopeli. Tietynlainen ujous säilyi orilla läpi sen elämän, eikä sitä olisi oriksi tunnistanut. Ukko ei pitänyt itsestään ikinä suurempaa meteliä ja olikin hyväkäytöksinen ja kohtelias herrasmies. Punarautias ori saavutti kunnioitettavan 30 vuoden iän juuri muutama päivä ennen kuin kuoli ähkyyn.

ee. Vaaleanrautias suomenhevostamma Viimeinen Valssi oli hieman erilaisella tavalla "tunnettu", sillä sitä käytettiin monissa kotimaisissa elokuvissa erilaisissa rooleissa. Arkena tavallisen harrastehevosen titteliä pitänyt "Valssi" oli luonteeltaan rehti ja reipas suomalainen, joka myös klassisen liinaharjaisen ulkomuotonsa takia sopi moniin elokuviin niin vaunuja vetämään kuin ratsuksikin. Valssia ei kisaradoilla nähty ollenkaan, eikä se ollut kovin osaava. Esteitä se hyppäsi 70cm:iin asti, muuten sillä lähinnä maastoiltiin tai ajettiin kärryillä. Valssi oli mitä mahtavin siitoshevonen, tiinehtyi joka kerta ensiyrittämällä ja oli oikein mallikas emä kaikille varsoilleen. Se on myös periyttänyt paljon yhteistyökykyistä luonnettaan.

Jälkeläiset

Sukupuoli Syntynyt Nimi Isä Omistaja
tamma 22.05.2020 Prinsessaunia Hakulisen Mörköuni VRL-13283
tamma 15.03.2020 Hiivurin Litenssi Karjalan Kunnailla VRL-07412
ori 08.11.2019 Hiivurin Varjovitsaus Villitön Vihjaus VRL-14824
ori 27.07.2019 Malvankalpea Vihapoika VRL-13570
ori 14.05.2019 Hiivurin Taifuuni Kiertokiitäjä VRL-00884
ori 21.02.2019 Hiivurin Armokuolema Hartolan Armoton VRL-14704

Sijoitukset

KRJ (50kpl)
20.12.2018 - kutsu - vaativa B - 1/60
18.12.2018 - kutsu - vaativa B - 7/60
14.12.2018 - kutsu - vaativa B - 6/60
08.12.2018 - kutsu - vaativa B - 4/60
06.12.2018 - kutsu - vaativa B - 7/60
02.12.2018 - kutsu - vaativa B - 1/60
30.11.2018 - kutsu - vaativa B - 1/60
25.11.2018 - kutsu - vaativa B - 2/50
22.11.2018 - kutsu - vaativa B - 4/60
21.11.2018 - kutsu - vaativa B - 6/50
21.11.2018 - kutsu - vaativa B - 3/60
16.11.2018 - kutsu - vaativa B - 2/50
23.09.2018 - kutsu - vaativa B - 4/30
19.09.2018 - kutsu - vaativa B - 5/30
18.09.2018 - kutsu - vaativa B - 1/30
17.09.2018 - kutsu - vaativa B - 5/30
15.09.2018 - kutsu - vaativa B - 4/30
15.09.2018 - kutsu - vaativa B - 5/30
14.09.2018 - kutsu - vaativa B - 4/30
13.09.2018 - kutsu - vaativa B - 5/30
13.09.2018 - kutsu - vaativa B - 4/30
12.09.2018 - kutsu - vaativa B - 5/30
11.09.2018 - kutsu - vaativa B - 5/30
15.08.2018 - kutsu - vaativa B - 1/30
15.08.2018 - kutsu - vaativa B - 4/30
31.07.2018 - kutsu - vaativa B - 1/30
29.07.2018 - kutsu - helppo A - 1/38
28.07.2018 - kutsu - helppo A - 1/30
25.07.2018 - kutsu - helppo A - 4/30
24.07.2018 - kutsu - helppo A - 5/30
24.07.2018 - kutsu - helppo A - 1/30
23.07.2018 - kutsu - helppo A - 2/30
20.07.2018 - kutsu - helppo A - 1/40
20.07.2018 - kutsu - helppo A - 2/40
19.07.2018 - kutsu - helppo A - 5/30
17.07.2018 - kutsu - helppo A - 4/40
16.07.2018 - kutsu - helppo A - 6/40
16.07.2018 - kutsu - helppo A - 5/40
15.07.2018 - kutsu - vaativa B - 1/29
15.07.2018 - kutsu - vaativa B - 5/30
09.07.2018 - kutsu - helppo A - 1/30
09.07.2018 - kutsu - helppo A - 6/40
09.07.2018 - kutsu - helppo A - 2/30
08.07.2018 - kutsu - vaativa B - 4/29
05.07.2018 - kutsu - helppo A - 3/30
04.07.2018 - kutsu - helppo A - 1/30
03.07.2018 - kutsu - helppo A - 3/30
01.07.2018 - kutsu - helppo A - 5/40
16.06.2018 - kutsu - vaativa B - 4/30
19.06.2018 - kutsu - helppo A - 1/25
Cup-sijoitukset
31.10.2019 - kutsu - vsr-cup - vaativa B - 3/30
Näyttelyt
20.06.2020 - NJ - MVA-SERT, BIS14
18.06.2020 - NJ - MVA-SERT, BIS13
26.01.2020 - NJ - irtoSERT
14.02.2019 - VSN - RCH
29.07.2018 - NJ - irtoSERT
12.07.2018 - NJ - irtoSERT
31.05.2019 - VSR-Rotunäyttelyt - aikuiset tammat - II-palkinto

Valmennukset & Päiväkirja

su 18.11.2018, kouluvalmennus (kirjoittanut omistaja)
Runsaiden syyssateiden vuoksi valmennus pidettiin maneesissa kentän ollessa läpimärkä. Ratsukko oli itsenäisesti kävellyt 15 minuuttia ennen valmennuksen alkua. Aloitimme alkuverryttelyn kevyessä ravissa tehden paljon isoja ympyröitä, joissa taivutettiin vuoroin sisään ja vuoroin ulospäin. Lila kulki erittäin tasaista ravia, eikä ratsastajan tavinnut kovin paljoa tehdä töitä tamman taipumisen eteen. Kun ratsukko oli ravannut ja taivutellut ympyröillä kumpaankin suuntaan, tehtiin samaa tehtävää myös laukassa. Lila laukkasi hyvin rauhallista, rentoa laukkaa ja taipui erinomaisesti. Tämän jälkeen tamman annettiin kävellä hetki pitkin ohjin ennen seuraavaan tehtävään siirtymistä.

Pienten välikäyntien jälkeen pyysin ratsastajaa ottamaan ohjat tuntumalle ja siirtymään harjoitusraviin. Valmennuksen päätehtävänä oli pohkeenväistö uralta kohti kentän keskiosaa harjoitusravissa, suoristus kentän keskellä, laukannosto ja laukassa kohti lyhyttä sivua. Lyhyellä sivulla takaisin harjoitusraviin ja pitkän sivun alusta uudestaan pohkeenväistöön. Pohkeenväistö sujui leikiten, eikä muutamaa huonompaa väistöä lukuunottamatta ollut yhtään moitittavaa. Laukannostot olivat aluksi hieman hitaanpuoleisia, mutta parin toiston jälkeen nekin sujuivat hienosti. Välillä tamma meinasi ennakoida laukannostoa, mutta malttoi pienen pidätteen avulla odottaa. Lopuksi ratsukko teki vielä muutamia väistöjä laukassa, jonka jälkeen siirryttiin kevyeeseen raviin kevyellä tuntumalla eteen-alas ratsastaen.

pe-su 13-15.07.2018, valmennusviikonloppu La Maison de Montanassa (kirjoittanut omistaja)
Tänä viikonloppuna meillä olikin Lilan kanssa todella erilaista puuhaa kuin yleensä. Olimme nimittäin lähdössä valmennusviikonlopulle Ranskaan! Meidän valmennus oli vasta tänään sunnuntaina, mutta päätimme mennä jo perjantaiksi paikalle, jotta Lila ehti hyvin palautua normaalia pidemmästä matkasta. Tallin puolesta tapahtuma oli järjestetty todella hyvin! Lisämaksulla saimme matkan Ranskaan ja perille päästyämme Lilaa odotti valmis karsina ja itse pääsin majoittumaan oikein mukavasti.

Perjantai-iltana emme ehtineet muuta tehdä kuin saapua tallille ja mennä iltapalan kautta nukkumaan. Lauantaina oli tiedossa minulle ja Lilalle rento päivä. Itse seurasin estevalmennuksia aamupäivällä ja iltapäivällä ja vasta illemmalla päätin lähteä maastoon rennolle kävelylenkille tamman kanssa. Muutama muu sunnuntain ratsukko liittyi seuraamme ja pääsimme yhdessä nauttimaan Ranskan upeista maisemista!

Pääpäivä koitti, eli sunnuntai. Aamupäivällä istuin kentän laidalla seuraamassa ensimmäistä kouluvalmennusta. Lounaan jälkeen suuntasin talliin ja aloin laittamaan Lilaa kuntoon meidän valmennusta varten. Lea oli huippu valmentaja ja saimme paljon neuvoja ja ahaa-elämyksiä jatkoa varten. Lila toimi koko valmennuksen ajan kuin unelma. Valmennuksen lopussa saimme Lealta palautetta:
"Ihastuttava Liliana ja hänen ratsastajansa enna olivat unelmavalmennettavia! Näki, että tällä ratsukolla oli jo yhteistä kokemusta monista erilaisista tilanteista ja kisoista. Tärkeänä näkyi luotto. Tamma luotti ratsastajaansa täysin ja tämä sama tapahtui myös toisin päin. Tammalla oli rutkasti energiaa, joka aluksi purettiin kavalettisarjoihin. Tämä vinkki myös tulevaisuuteen, tammaa on helppo rauhoitella pienellä tehtävällä ennen tärkeää tapahtumaa." (kommentin kirjoittanut Lea M.)

Valmennuksen päätyttyä lähdimme vielä valmennusporukan kanssa loppukäynneille maastoon nauttimaan vielä pienen hetken verran tallin upeista maastoista. Maastosta tultuamme otin Lilalta varusteet pois ja pesin sen huolella. Illallisen jälkeen aloimme pakata tavaroitamme kasaan ja oli aika lastata hevoset kuljetusautoon. Matka kotiin alkoi hyvissä, mutta hieman haikeissa tunnelmissa. Sekä hevonen, että minä itse nautimme viikonlopustamme Ranskassa La Maison de Montanan tallissa.

su 08.07.2018, kouluvalmennus (kirjoittanut omistaja)
Ratsukko verrytteli alkutunnista itsenäisesti jokaisessa askellajissa. Kun Lila oli verkattu kunnolla, aloitimme tunnin ensimmäisellä tehtävällä, joka oli avotaivutus ravissa. Lila oli heti hyvin avuilla ja teki pyydetyt tehtävät hienosti. Koska Lila oli tänään hyvinkin tarkkaavainen ja motivoitunut työskentelyyn, keskityimme enemmän ratsastajan istuntaan ja siihen, miten voisi ratsastaa vieläkin eleettömämmin. Tällaiset harjoitukset ovatkin hyviä Lilan kaltaisten ratsujen kanssa, jotka ovat hyvin herkkiä ja vaativat kevyitä apuja. Avotaivutuksen sujuessa kumpaankin suuntaan oikein loistavasti, vaihdoimme seuraavaan harjoitukseen.

Nyt tehtävänä oli vastalaukka pääty-ympyrällä, jonka jälkeen laukanvaihto myötälaukkaan jatkaen pitkälle sivulle ja ennen seuraavaa päätyä ja pääty-ympyrää laukanvaihto ja jälleen pääty-ympyrä vastalaukassa. Tämä olikin vähän haastavampi tehtävä, sillä jos ratsastajan paino siirtyi vähänkin liikaa toiselle puolelle, Lila vaihtoi laukan samantien. Tässä olikin oltava tarkkana oman istuntansa, hevosen asettamisen ja huolellisten puolipidätteiden kanssa. Pikkuhiljaa ratsukolla alkoi sujua tehtävä paremmin. Vaihdot olivat virheettömiä ja Lila oli jatkuvasti tarkkana ottamassa ratsastajan avut vastaan. Valmennus lopetettiin tähän tehtävään ja lopuksi ratsukko ravasi kevyellä tuntumalla loppuravit, jonka jälkeen oli vuorossa enää loppukäynnit.

ti 26.06.2018 (kirjoittanut omistaja)
Tänään oli kunnon sadepäivä, jonka vuoksi teimme päivän koulutreenin maneesissa. Tamma oli ollut koko päivän laitumella muiden tammojen kanssa ja liikutin sen vasta illalla. Lila vaikutti tyytyväiseltä, kun oli ollut viileämpi päivä ilman kiusaavia ötököitä. Ennen harjausta vedin suurimmat vedet karvasta hikiviilalla. Tämän jälkeen harjasin tamman ja laitoin sille varusteet. Kävelimme maneesiin, jossa kävelytin ensin maastakäsin Lilaa hetken. Noin 10 minuutin kävelyn jälkeen nousin selkään ja aloitimme käyntityöskentelyn. Teimme pohkeenväistöjä, pysähdyksiä ja peruutuksia sekä taivuttelin paljon tammaa kumpaankin suuntaan. Lila vaikutti hyvin innokkaalta heti alkukäynneistä lähtien. Verryttelimme ravissa ja laukassa tehden samoja tehtäviä kuin teimme aluksi käynnissä. Kun olimme verkanneet tarpeeksi, aloimme treenaamaan koottua ravia ja laukkaa. Teimme paljon ympyröitä ja voltteja. Lila tuntui tänään ihan superhyvältä ja teki kaikki pyydetyt asiat just eikä melkein. Ratsastin tammalla yhteensä noin 1h 20min, jonka jälkeen laskeuduin satulasta ja talutin taas kymmenisen minuuttia ennen kuin menimme takaisin talliin. Hoidin Lilan, jonka jälkeen tein iltatallin.

su 20.05.2018
Lila sai kunnian olla tallin toinen tamma. Nuori, 4-vuotias kouluratsun alku vaikuttaa hyvin leppoisalta ja ystävälliseltä kaverilta, tai sitten se ei vain ole vielä kotiutunut kunnolla. Lilan kanssa tavoitteena on tällä hetkellä kisata ja sijoittua kouluratsastuksessa. Koeratsastuksen perusteella tamma vaikuttaa oikein lupaavalta, rehdiltä ratsulta, mutta todellisuuden näen pian kun pääsen tutustumaan uuteen hevoseeni paremmin. Hieno tamma!

ulkoasun © VRL-05175      virtuaalitalli | virtuaalihevonen      taustakuvan © pexels.com      otsikkokuvan © Narien Vapaat