Tarun Helmihirssi
Ch, KTK-II, SLA-I, KERJ-I
† 16.09.2021


© Tilli

Kutsumanimi: Hilla Rekisterinumero: VH18-018-1508
Syntymäaika: 26.04.2018, 25-vuotias Kasvattaja: Taru Nurmio
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: enna (VRL-14704)
Sukupuoli: Tamma Painotus: Kenttäratsastus
Väri & Säkä: Ruunikko, 153cm Koulutustaso: Helppo B, 100cm, Helppo
Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.06.2021, 8 + 42 + 20 + 20 + 15 = 105p. KERJ-I
Suomenhevosten laatuarvostelu 20.02.2021, 16 + 20 + 22 + 22 + 14 = 94p. SLA-I
Champion-arvonimi myönnetty 27.7.2020
Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 20.11.2018, 19 + 20 + 19 + 20 = 78p. KTK-II

Luonnekuvaus

Hilla on todella helppo ja rento tamma, jonka tasaista luonnetta ei edes kiima-ajat horjuta. Se on kaikkien kaveri, niin ihmisten kuin muiden hevostenkin suhteen. Parhaiten Hilla viihtyy isossa laumassa, minkä vuoksi se on päässyt isoon metsätarhaan neljän muun tamman kanssa päiviä viettämään. Laitumellekin se laitetaan isoon porukkaan. Se ei haasta riitaa kenenkään kanssa, mutta ei myöskään anna kenenkään pompotella itseään. Tarhasta ja laitumelta Hilla antaa kiltisti kiinni. Kun se huomaa, että sitä ollaan hakemassa, se pysähtyy paikoilleen ja odottaa nätisti paikoillaan hakijaansa. Taluttaessa hitaasti perässä löntystelevä tamma sopii pienempienkin ja osaamattomienkin narun päähän. Se ei vedä eikä rynni, vaan kulkee aina rauhallisesti taluttajansa takana. Harjatessa Hilla seisoo hiljaa paikoillaan. Se ei kauheasti välitä harjaamisesta, mutta ei pistä vastaankaan eikä häiritse hoitajansa hommia millään lailla. Kaviot nousevat kiltisti maasta ja tamma kannattelee jalkojaan ihan itse eikä nojaile ihmistä vasten. Sama pätee kengittäessä, se ei koskaan häiritse kengittäjän työtä. Varusteiden laitto onnistuu ilman minkäänlaisia ongelmia, niinkuin myös peseminen, harjan nyppiminen ja letittäminen sekä klippaaminen. Eläinlääkäristäkään Hilla ei ole moksiskaan.

Ratsastaessa tamma on juuri sopivan reipas. Se ei kaahaa kovaa vauhtia, mutta ei myöskään laiskottele. Toisinaan se saattaa olla hieman "kuuro" pohkeelle alkutunnista, mutta muutama napakampi pohjeapu tai pieni raipalla muistutus saavat tamman heräämään avuille. Hillan kanssa on mukava harrastaa montaa lajia, sillä se on taitava niin kouluratsastuksessa, rataesteillä kuin maastoesteilläkin. Sileällä se taipuu helppo B:n asioihin ja tekee juuri sen mitä pyydetään. Hilla ei lähde ikinä sooloilemaan mitään tai ennakoimaan tehtävissä, vaan odottaa aina ratsastajansa apuja ja toimii vasta niiden mukaan. Sillä voi ratsastaa kuka vain vauvasta vaariin niin kauan, kun pysytään esteistä kaukana. Esteistä tamma nauttii kaikista eniten ja kuumuaakin jonkin verran. Välillä sillä saattaa olla hieman jarrut hukassa radalla, mutta siitä huolimatta se ei kuitenkaan lähde rymistelemään täyttä vauhtia eteenpäin. Sen hypyt ovat sulavia ja tamma osaa aika hyvin itse katsoa sopivat hyppypaikat, eikä juurikaan lähde liian aikaisin hyppyyn. Maastoesteillä se ylittää rohkeasti esteen kuin esteen ja pitää hyvin reipasta tahtia yllä. Se ei juuri koskaan kiellä tai pelleile radalla. Maastossa se tykkää mennä eniten porukalla, mutta yksinkin sen kanssa voi maastoilla. Yksin maastoillessa se saattaa olla vähän säikympi, mutta osaa turvautua myös ratsastajaansa hyvin jännän paikan edessä.

Hilla on helppo lastata ja sitä pystyy kuljettamaan niin yksin kuin kaverinkin kanssa ongelmitta. Se seisoo koko matkan kiltisti paikoillaan ja kisapaikalle päästyä sillä ei ole mikään kiire kopista pois. Kisoissa tamma on alkuun hieman jännittynyt ja alkuverkka saattaakin mennä uusia hevosia ja maisemia ihmetellessä, mutta kunhan verryttelyyn käyttää riittävästi aikaa, tamma rentoutuu kyllä sen verran, että pystyy radalla keskittymään. Se on hieman reippaampi ja malttamattomampi kisoissa, mutta malttaa kyllä itse radalla kuunnella ratsastajansa apuja kuten kotona.

Sukutaulu

i. Savihirviö
sh, prn, 155cm
evm
ii. Torvisoitto
sh, rn, 161cm
evm
iii. Toljanteri
sh, vkk, 149cm
evm
iie. Neito Hädässä
sh, mrn, 157cm
evm
ie. Toivon Pilkahdus
sh, trn, 158cm
evm
iei. Turmelus
sh, m, 156cm
evm
iee. Peikkoluodon Matilda
sh, rt, 152cm
evm
e. Keppostelija
sh, rn, 150cm
evm
ei. Hurmion Tornado
sh, prt, 154cm
evm
eii. Jarruttaja
sh, rt, 166cm
evm
eie. Silkkiruusu
sph, trt, 142cm
evm
ee. Kiirastuli
sh, rn, 158cm
evm
eei. Tuplakirous
sph, m, 141cm
evm
eee. Hiiden Liina
sh, vrt, 159cm
evm

i. Savihirviön vanhemmat valittiin tarkoin, tarkoituksena oli saada mahdollisimman laadukas suomenhevonen kenttäratsastukseen. Eikä hyviä piirteitään periyttäneet vanhemmat tuottaneet tämän jälkeläisen kohdalla pettymystä. Punaruunikko, hieman vanhempiaan pienemmäksi jäänyt suomenhevosori Savihirviö seurasi isäns jalanjälkiä voittaen suomenhevoskenttämestaruuden kahtena vuonna peräkkäin, minkä lisäksi se sijoittui useampana vuonna kenttäratsastuksen aluemestaruuksissa toiseksi ja kerran myös ensimmäiseksi. Kun Savihirviö oli niittänyt mainetta kenttäkisoissa 16-vuotiaaksi asti, se valitettavasti loukkasi jalkansa kesälaitumella astuttuaan kuoppaan ja se piti lopettaa laitumelle. Ori kuitenkin ehti saada ennen kuolemaansa 7 jälkeläistä.

ii. Ruunikko, 161cm korkea ja hyvin näyttävä I-palkinnolla kantakirjattu suomenhevosori Torvisoitto teki erinomaisen kilpauran kenttähevosena CIC1-tasolla. Ori kilpaili pääasiassa aluetasolla, muutamia startteja myös kansallisissa kenttäkisoissa ja voitti myös suomenhevosten kenttämestaruuden kolmena vuonna peräkkäin. Kuten arvata saattaa, Torvisoitto oli aikanaan hyvin suosittu jalostusori ja ennen kuolemaansa 24-vuotiaana se oli saanut 60 jälkeläistä. Ori periytti jälkeläisilleen sopusuhtaista rakenteen lisäksi nöyrää, yhteistyökykyistä luonnettaan ja hyppykapasiteettia. Torvisoitto on hyvä esimerkki laadukkaasta suomenhevosesta, jossa kaikki speksit olivat kyllä juuri eikä melkein kohdillaan. Tämä kultakimpale on pitkän linjan suomenhevoskasvatuksen tulos ja sen suvusta löytyykin monia menestyneitä kenttä- ja esteratsuja.

ie. Toivon Pilkahdus oli tarkoitettu harrastehevoseksi, eikä sen suvusta löydy muutamaa menestynyttä juoksijaa lukuunottamatta huippuyksilöitä. Ravisukuinen tamma osoitti kuitenkin nopeasti omaavansa tavallista laadukkaammat askellajit ja myöhemmin selvisi myös sen estekyvyt. Pilke saikin suuren elämänmuutoksen, kun paikallinen kilparatsastaja näki sen valmennusreissullaan työnteossa ja myöhemmin tarjosi tammasta sievoisen summan. Pilkkeen kasvattaja/omistaja ymmärsi omistavansa itselleen liian laadukkaan hevosen ja myi tammansa kilpakäyttöön. Tästä alkoikin Pilkkeen menestystarina ja yhdessä uuden omistajansa kanssa kahmi ruusukkeita niin este- kuin koulukentiltä. Tamma voitti useita 110cm luokkia ja kouluratsastuksessa sillä startattiin jopa muutama Vaativa B luokkakin. Myöhemmin Pilke kantakirjattiin II-palkinnolla ja kisauransa jälkeen se sai neljä hienoa jälkeläistä.

e. Keppostelija ei tosiaankaan ollut kovin järjestelmällisesti mietitty varsa. Sen emästä haluttiin tasan yksi jälkeläinen ja isä valittiin lähinnä luonteen ja "ihan kivan" ulkomuodon perusteella. Ei voi siis sanoa, että tässä olisi suunniteltu seuraavaa huippuratsua, eikä tammasta kyllä sellaista tullutkaan. Jossain ihmeen geenilotossa se kuitenkin voitti, sillä siitä tuli kivarakenteinen ja omasi ihan hyvät liikkeetkin. Ratsastettavuudeltaan tamma oli ihan omaa luokkaansa ja sen avulla sitä pystyikin kouluttamaan yllättävän pitkälle. Keppostelijan potentiaali tuli esille, kun perheen rahatilanteen vuoksi se jouduttiin myymään ja se myytiin läheiseen ratsastuskouluun tuntihevoseksi. Näissä hommissa Keppostelija ei kuitenkaan ehtinyt viettää kuin vajaan vuoden verran, kun sen osti yksi ratsastuskoulun oppilas parempaan harrastamiseen. Keppostelija pääsi jopa kilpakentille uuden omistajansa kanssa ja he kilpailivat yhdessä aluetasolla 90cm luokissa ja muutamia kertoja myös metrin luokissakin. Omalla tavallaan Keppostelijakin oli siis menestystarina, vaikka ei se koskaan suomenhevosten huipulle yltänytkään. Lähtökohdat huomioon ottaen siitä kuitenkin kuoriutui parempi ratsu kuin olisi voinut kuvitella. Tammalla tehtiin kaksi varsaakin, joille molemmille katsottiin isät tarkkaan, jotta mahdollisuudet kilpakentille olisivat paremmat. Ja näin toisen kohdalla kävikin.

ei. Hurmion Tornado oli puhtaasti työhevossukuinen suomenhevosori, joka itsekin toimi työhevosena ja kilpailikin jonkin verran. 154cm korkea ori oli hyvin raskasrakenteinen, eikä siltä oikein liikettä löytynyt, mutta omassa työtehtävässään Tornado toimi oikein hyvin. Satunnaisesti sillä myös ratsastettiin, mutta lähinnä kevyesti maastoillen. Tornado kantakirjattiin työhevossuunnalle III-palkinnolla ja sitä käytettiin jalostuksessa hyvin maltillisesti. Kovinkaan moni Tornadon jälkeläisistä ei työhevosiksi päätyneet ja orin kaikki jälkeläiset ovat huomattavasti isäänsä kevytrakenteisempia. Tornado ei ehkä ollut kaikista maineikkain ja menestynein suomenhevonen, mutta oikein näppärä ja luonteeltaan se oli täyttä kultaa. Ori eli pitkän, tasaisen hyvän elämän ja lopulta kuoli vanhuuteen kunnioitettavassa 30. vuoden iässä.

ee. Kiirastuli oli hyvin siro, rakenteeltaan jopa hieman kömpelö suomenhevostamma. Se ei koskaan toiminut harrasteratsua kummoisemmassa ammatissa, mutta hyvän luonteensa ansiosta se oli oikein mukava harrastuskaveri. Tuikku ei koko ikänsä aikana startannut yhdessäkään kilpailussa, eikä muutenkaan paljoa omasta kotipihastaan poistunut lähimaastoja pidemmälle. Ei siis olekaan ihme, ettei Tuikkua käytetty jalostukseen kuin yhden varsan verran, eikä senkään kohdalla ollut ideana saada mitään muuta kuin seuraaja Tuikulle sen kuollessa. Tuikku lopetettiin 19-vuotiaana ähkyyn.

Jälkeläiset

sh-o. 22.08.2021 - Katveen Kultamänty - i. Männynkäpy - om. VRL-13383
sh-o. 05.11.2020 - Hiivurin Pahanhirttäjä - i. Paholaisenkarkottaja - om. VRL-07412
sh-o. 13.06.2019 - Rapatessa Roiskuu - i. Ku Sieniä Sateella - om. VRL-14704

Kilpailukalenteri

KERJ (47 sijoitusta)

01.01.2020 - kutsu - helppo - 1/30
29.12.2019 - kutsu - helppo - 4/30
27.12.2019 - kutsu - helppo - 1/30
25.12.2019 - kutsu - helppo - 1/30
24.12.2019 - kutsu - helppo - 5/30
22.12.2019 - kutsu - helppo - 2/30
20.12.2019 - kutsu - helppo - 2/30
19.12.2019 - kutsu - helppo - 2/30
21.11.2019 - kutsu - helppo - 2/29
16.11.2019 - kutsu - helppo - 4/29
29.10.2019 - kutsu - helppo - 2/30
26.10.2019 - kutsu - helppo - 5/30
22.10.2019 - kutsu - helppo - 4/30
19.10.2019 - kutsu - helppo - 3/30
30.09.2019 - kutsu - helppo - 5/30
25.09.2019 - kutsu - helppo - 4/30
10.09.2019 - kutsu - helppo - 6/50
02.09.2019 - kutsu - helppo - 7/50
26.08.2019 - kutsu - helppo - 1/30
25.08.2019 - kutsu - helppo - 5/30
20.08.2019 - kutsu - helppo - 5/30
10.08.2019 - kutsu - helppo - 3/30
04.08.2019 - kutsu - helppo - 5/30
30.05.2019 - kutsu - helppo - 5/30
11.05.2019 - kutsu - helppo - 5/30
03.05.2019 - kutsu - helppo - 5/30
06.02.2019 - kutsu - helppo - 4/38
29.12.2018 - kutsu - helppo - 2/30
27.12.2018 - kutsu - helppo - 1/30
13.12.2018 - kutsu - helppo - 3/27
12.12.2018 - kutsu - helppo - 5/27
16.09.2018 - kutsu - helppo - 5/26
04.10.2018 - kutsu - helppo - 2/77
01.10.2018 - kutsu - helppo - 1/77
28.09.2018 - kutsu - helppo - 3/27
27.09.2018 - kutsu - helppo - 2/27
27.09.2018 - kutsu - helppo - 4/30
27.09.2018 - kutsu - helppo - 5/40
24.09.2018 - kutsu - helppo - 4/27
24.09.2018 - kutsu - helppo - 5/40
23.09.2018 - kutsu - helppo - 3/27
19.09.2018 - kutsu - helppo - 5/40
18.09.2018 - kutsu - helppo - 5/40
15.09.2018 - kutsu - helppo - 4/30
14.09.2018 - kutsu - helppo - 3/27
14.09.2018 - kutsu - helppo - 1/40
12.09.2018 - kutsu - helppo - 5/27

CUP-sijoitukset

31.05.2021 - Kutsu - KERJ-cup- Helppo - 3/81
31.12.2019 - kutsu - VSR-cup - Helppo - 1/41
31.08.2019 - kutsu - KERJ-cup - Helppo - 1/53
31.07.2019 - kutsu - VSR-cup - Helppo - 3/43

Näyttelyt

27.06.2020 - NJ - Tuom. Miia Maria - irtoSERT
16.03.2020 - NJ - Tuom. Dimma - irtoSERT
31.05.2019 - VSR-Rotunäyttelyt - aikuiset tammat - I-palkinto, LKV3
12.05.2019 - VSN - Tuom. dookie - RCH
12.09.2018 - NJ - Tuom. Kati - irtoSERT

Päiväkirja & Valmennukset

Estevalmennus - kirjoittanut R.

Tänään iltapäivällä oli maneesissa tarkoitus pitää yksityisvalmennus Ennalle ja Hilla tammalle. Aiheena oli esteiden hyppääminen ja olin saapunut ajoissa rakentamaan helppo rataa. Kahdeksikolle sarjaesteet, pitkille sivuille pystyt ja väliin mahtuisi kuusi laukka-askelta. Ihan perus harjoittelua oli luvassa.

Enna saapuu maneesille ja pääsin avustamaan hänet tamman kyytiin. Hilla nuuski taskuja vyötä kiristäessä ja jalustimia säätäessä. “Muutama kierros pitkillä ohjin ja sitten voi ottaa ravia. Ennen puomeja haetaan vähän muotoa ympyröillä”, oli ohjeistukseni ja Enna lähti reippaaseen käyntiin ratsun kanssa. Enna sai hakea oikeaa muotoa ja puolipidättein saada askeleet lyhentymään. Esteiden näkeminen sai tamman kaahaamaan pää viidentenä jalkana, ja sitä emme halunneet. Laukassa sai asettaa enemmän ja puomeja ylittäessä hakea hieman rauhallisempaa tahtia. Halusimme, että tamma astuu puomit rehellisesti eikä hyppää. Lämmittelyesteet olivat sitä varten. “Noniin, sitten voidaan aloittaa”, ilmoitin ja annoin luvan tulla ensimmäisen pitkän sivun sarjan.

Ensimmäinen yritys tuli hyvällä laukalla ja esteiden väliin tuli tasan kuusi askelta. “Hyvä. Siirtämällä painoa menosuuntaan, saat laukan vaihdettua ilman ylimääräisiä apuja”, ohjeistin. Esteitä korotettiin ja mukaan otettiin toisen sivun sarja. Ennen toista sarjaa otettiin laukkaympyrä lyhyen sivun päätyyn. Kuusi askelta kumpaakin väliin ja molemmat suoritukset olivat hyvin mallikelpoisia. Hilla eteni vauhdikkaasti, mutta oli silti pohkeiden välissä. Tamma katsoi ponnistuspaikan itse eikä Ennan tarvinnut hirveästi puuttua siihen.

“Kävellään hetki ja sitten otetaan ihan ratana. Muista laukanvaihdot lävistäjällä linjalla.”, noin viisi minuuttia käyntiä ja sitten uudelleen kokoaminen sekä siitä huoliteltu laukannosto. Lähestyminen oli siisti ja linjat tultiin suorassa. Ensimmäisellä lävistäjällä laukka ei vaihtunut, että Enna sai tehdä ympyrän ja ravin kautta vaihtaa laukan. Seuraavalla kierroksella laukka vaihtui itsestään. “Katse menosuuntaan ja rohkeasti painoa enemmän toiselle puolelle. Muuten etenee hyvin”, kehuin ja seurasin suoritusta loppuun saakka. “Noin. Otetaan ravia ja sitten käyntiin, kun tuntuu siltä”, Enna ratsasti tammaa vielä eteen-alas. Hilla pyöristi selkää ja liikkui hienosti muodossa eteenpäin. “Sitten käyntiä”, hymyilin ja aloin purkamaan esteitä.


Irtokengän laittoa - kirjoittanut R.

Ennalta tuli puolen päivän aikaan soitto, että yhdeltä tammalta on kenkä irronnut ja keli on mitä kamalin. Ei uskalla ulos viedä tammaa, sillä ulkona on täys pääkallokeli. Ei siinä auttanut kuin suihkun raikkaana suunnata kohti Hiivurin tallia. Kaikki välineet olivat jo valmiiksi autossa, että auto käyntiin ja matkaan.

Perillä Enna kiitteli nopeaa pääsyä. Hän ehti jo varautua seuraavaan aamuun, mutta mitä minä tyhjän panttina hotellissa tekisin. Tanakka kaunis ruunikko suomenhevostamma katseli tuloani korvat hörössä. “Joo, en ymmärrä mitä Hilla on päättänyt riehua yön yli”, Enna totesi ääneen. “Tämä on helppo toimenpide. Katsotaas”, Hilla nosti vasemman etujalan kiltisti ylös. Ei näkynyt ruhjeita tai vammoja, että kenkä saattoi olla vain huonosti kiinni. “No pistetään uusi kenkä jalkaan”, hymyilin ja tein pikaisen vuolun sekä reunojen siistimisen. Kenkä oli ilmeisesti juuri laitettu, sillä kavioaines oli hyvin hiotun näköinen.

Uuden kengän muotoilussa ei kauaa mennyt ja päätin ihan kuumasovittaa kengän. Kenkä muotoutuu paremmin ja pysyisi paremmin kiinni naulauksen jälkeen. Hilla oli todella asiallinen ja välillä pääsin unohtamaan tamman olemassaolon. Se seisoi kuin patsas paikoillaan eikä pitänyt äänen ääntä. Kengän ollessa kiinni jalassa kaiken hienosäädön jälkeen tarkistin kaikki loputkin kengät. Ne olivat hyvin ruuveilla kiinni. Ei heilunut tai kilissyt. “Se ois sitten siinä”, hymähdin ja taputin tammaa kaulalle. “Tuhannet kiitokset. Nyt on hyvä jatkaa valmentautumista”, Enna hymyili leveästi.


Maastoestevalmennus - kirjoittanut Jaana K.

Pitkästä aika pääsin valmentamaan maastoesteillä. Hilla ja enna oli lämmitellyt jo valmiiksi, joten suunnattiin yhtä matkaa pellolle, missä meitä odotti erilaiset maastoesteet.

”Otetaan aluksi noita tukkeja, sekä hautoja lämmittelyksi ja siirrytään siitä sitten korkeammille”, huikkasin ja katsoin itselleni sopivan paikan, josta näin jokaisen esteen hyvin. Ratsukko lähti liikkeelle ja eteni tasaisella tahdilla esteeltä esteelle. Monesti hauta tuottaa hevosille ongelmia, jos ne ovat liian matalia, mutta Hilla hyppäsi jokaisen haudan loistavasti ilman pienitäkään epäröintiä, jonka johdosta käskin kehua hevosta. ”Tulkaa vielä kerran uusiksi, niin siirrytään sitten muualle” ohjeistin ja seurasin ratsukon työskentelyä hiljaa.

”Otetaan nyt mukaan nousu-, pituus-, risu- ja vesiesteet, sekä alashypyt, niin nähdään, miten teillä siellä sujuu”, selitin samalla, kun kävelin ratsukon rinnalla kohti uutta aluetta katsellen samalla itselleni taas parasta paikkaa. Ratsukko lähti liikkeelle ja suuntasi ensimmäisenä nousuesteelle, siitä pituusesteen kautta risu- ja vesiesteelle, joiden jälkeen oli vielä alashypyn reunalla oleva tukkieste. Hilla eteni tasaisesti jälleen kerran esteeltä toiselle ja vedestäkin ratsukko suoriutui hienosti. Alashyppy voi monelle ratsukolle olla haastava, jos reunalla on vielä tukki- tai muu este, mutta enna pysyi hyvin hevosen mukana.

”Perusesteillä ei ongelmaa, mutta anna alashypyssä vähän enemmän ohjaa, niin tamma saa vähän enemmän vapautta siinä pudotuksessa. Muuten meni oikein mukavasti. Laukka pysyy tasaisena, eikä Hillalla oo tarvetta hyökkiä yhdellekään esteellä ja sun ratsastus on todella pehmeää ja johdonmukaista, jolloin hevosella on helppo luottaa ratsastajaansa”, kertasin vielä palautteen ja seurasin ratsukkoa takaisin tallin pihaan.