Enteidennäkijä
KTK-III


© Tilli

Kutsumanimi: Denni Rekisterinumero: VH19-018-0109
Syntymäaika: 12.06.2017, 14-vuotias Kasvattaja & Tuoja: Piparkakkutalo, sarqquu
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: enna (VRL-14704)
Sukupuoli: Tamma Painotus: Yleispainotus
Väri & Säkä: Rautias, 152cm Koulutustaso: Helppo B, 100cm, Helppo
Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 20.05.2019, 17 + 17 + 17 + 17 = 68p. KTK-III

Luonnekuvaus

Denni oli todellinen heräteostos sika säkissä - meiningillä. Näin Sarqquun myynti-ilmoituksen tuontisuokeista ja kävin mielenkiinnosta lukaisemassa ilmoituksen. Tammaa kuvailtiin varautuneeksi luimistelijaksi, joka on ratsastaessa melko haasteellinen. Kuvaustekstissä kyllä todettiin myös se, että tammaan tutustuessa siitä kuoriutuu mukava ja reipas hevonen ja ehkä tämä lause sai minut kiinnostumaan. Laitoin viestiä menemään ja vastaukseksi sain valokuvan tammasta ja törkeästi suoraan kysytyn kysymyksen "koska voin tuoda sen?". En lähtenyt vänkäämään vastaan vaan sovin kaupoista sillä sekunnilla ja Sarqquu lähti tuomaan Denniä ja yhtä heräteostos-oria Hiivuriin.

Nyt kun aikaa Dennin ostosta on kulunut ja tamma on päästänyt minut suojamuurinsa sisäpuolelle, voisi sitä kuvailla herttaiseksi mammanmussukaksi, joka varmasti piristää huonommankin päivän jo pelkällä olemassaolollaan. Ketään muuta Denni ei olekaan meillä päästänyt sisäpiiriinsä, mutta eipä siellä omistajan lisäksi välttämättä muita tarvitse olla. Me Dennin kanssa ollaan kova kaksikko ja tamma varmaan mielellään seuraisi minua koko päivän. Sitä pystyy tarhaamaan muiden kanssa, mutta on hieman reppana antisosiaalinen lapsi muiden joukossa, mutta kilttien tammojen kanssa yhteiselo onnistuu. Yleensä Denni viettää päivänsä tarhan perällä, paitsi jos olen ulkona hommissa. Silloin Denni tulee portille hörisemään korvat hörössä tietäen, että saa rapsutuksia aina ohi kulkiessani. Taluttaessa Denni kulkee kiltisti vierelläni, usein pää kainalossa tai turpa olkapäällä leväten. Jonkun muun ollessa narun päässä tamma pitää narunmittaisen hajuraon ja kulkee taluttajansa takana korvat luimussa.

Hoitotoimenpiteissä on muistettava pysyä rauhallisena ja vältellä äkkinäisiä liikkeitä, ettei tamma hermostu ja ala uhitella. Ketään se ei ole tähän mennessä vielä purrut, mutta ärsyyntyessään alkaa louskutella hampaitaan. Kun hommat hoitaa tyynen rauhallisesti ja lempeästi, Denni seisoo hievahtamatta paikoillaan ja voi jopa ummistaa tyytyväisenä silmiään hoitajan löytäessä kutiavan kohdan kumisuallaan. Varusteiden laitossa sama sääntö pätee; kaikki on tehtävä hitaasti ja rennosti, eikä esimerkiksi satulaa voi vain heittää selkään ja laittaa vyötä ripeästi kiinni. Kengittäjää Denni pelkää hieman ja pelätessään sama uhittelu alkaa, mutta minun ollessa paikalla antaa kengittäjän tehdä työnsä ja turvautuu täysin minuun ja antamiini rapsutuksiin. Eläinlääkärin kanssa on aikalailla sama homma kuin kengittäjänkin kanssa, mutta minun läsnäololla homma kuin homma saadaan tehtyä.

Ratsastaessa ei varmaankaan tule yllätyksenä se, ettei Dennillä pysty kuka tahansa ratsastamaan. Vieraan ratsastajan kanssa tamma jännittyy ja on kankea ja räjähdysherkkä. Se ei taivu mihinkään ja on valmis sinkoamaan pienestäkin pohjeavusta mihin tahansa ilmansuuntaan. Se myös pukittelee herkästi hermostuessaan. Täytyy myöntää, että itsekin maistelin maneesin pohjaa kertaalleen meidän alkutaipaleen aikana, eikä harmailta hiuksiltakaan säästytty. Otin reilusti aikaa tutustumiselle ja hetki hetkeltä Denni alkoi luottaa minuun ja hyväksyi minut selkäänsä. Ja voi sitä riemun päivää, kun ensimmäistä kertaa kiipesin tamman selkään ilman, että se olisi stressannut minua yhtään. Siitä päivästä lähtien meidän yhteistyö on ollut saumatonta. Vieläkin toki tulee niitä hetkiä, kun ei ihan ymmärretä toisiamme ja tamma protestoi pukittelemalla, mutta joka kerta yhteinen sävel löytyy nopeammin ja ongelmatilanteet vähenevät päivä päivältä. Sileällä ratsastaessa tamma on sopivan eteenpäinpyrkivä, mutta kulkee kuitenkin hyvin avuilla. Se on erittäin herkkä varsinkin pohkeille, joten pohjeapujen kanssa saa olla erityisen varovainen. Tammalla ei ole mitenkään henkeä salpaavat liikkeet, eikä sillä kestä kantti vaativiin tehtäviin, mutta perus helppo B:n asiat luonnistuvat. Esteillä tamma tarvitsee todella paljon apua ratsastajaltaan, sillä se on varsinkin alkuun todella arka ja kieltää herkästi, jos ei luota ratsastajaansa. Kun luottamus on saavutettu ja Denni luottaa selässä istuvaan ihmiseen 100 prosenttisesti, se uskaltaa hypätä mitä hurjimmat erikoisesteet ja maastossakin liitelee kepeästi kaikesta yli. Denniä on helppo hallita myös esteillä, vaikka se niistä innostuukin saatuaan ratsastajaltaan rohkaisua. Myöskään maastossa se ei koskaan lähde kuskaamaan, vaan menee juuri sitä vauhtia kuin ratsastaja pyytää.
Kilpailuissa Denni on todella jännittynyt ja kestää suhteellisen kauan saada tamma rentoutumaan. Se kuitenkin usein yrittää jännityksestä huolimatta parhaansa, mutta toisinaan kouluradoilla tulee miinuspisteitä jännittyneestä hevosesta.

Sukutaulu

i. Näköhavainto
sh, rt, 155cm
evm
ii. Havahdus
sh, prt, 153cm
evm
iii. Huurtaja
sh, rt, 149cm
evm
iie. Tinatyttö
sh, tprt, 156cm
evm
ie. Selvänäkö
sh, vrt, 152cm
evm
iei. Selvä Päivä
sph, vrn, 148cm
evm
iee. Sinisilmät
sh, vrt, 150cm
evm
e. Tytin Aavistus
sh, prt, 151cm
evm
ei. Elämänpeluri
sh, tprt, 157cm
evm
eii. Uhkapeluri
sh, trt, 160cm
evm
eie. Parhaista Parhain
sh, prt, 154cm
evm
ee. Tytin Vivahde
sph, rt, 145cm
evm
eei. Vinskahdus
sph, rn, 141cm
evm
eee. Pelonsävyt
sh, vrt, 150cm
evm

i. Näköhavainto oli rehellinen ja rauhallinen suomimies, jonka kanssa oli helppo tulla toimeen. Varsinainen leipätyö oli kenttäratsastuksen parissa mutta joitakin kertoja sen kanssa startattiin myös rataesteillä. Kouluratsastus oli tämän orin Akilleen kantapää, sillä vauhtia oli liiaksi eikä orilla riittänyt mielenkiinto toistuviin harjoituksiin. Jalostuksessa ori toimi kaiken kaikkiaan kuudella kaudella, josta todisteena on peräi 37 varsaa. Moni varsa on perinyt isänsä vauhdikkuuden sekä estesilmän. Enteidentekijä on orin viimeisimpiä varsoja. 22-vuotiaana Haaviksi kutsuttu ori lopetettiin ähkyn vuoksi.

ii. Havahdus oli pienehköstä koostaan huolimatta erinomainen kenttähevonen, sillä ori pelännyt oikeastaan mitään ja välillä hyppäsi ehkä tyhmistäkin lähestymisistä. Hurjapäiselle orille ei soveltunut kuka tahansa ratsastajaksi mutta kemioiden kohdatessa meno oli järkevä vauhtista ja hallittua. Kouluratsuna suurimmat ongelmat olivat nimenomaan vauhdin kanssa. Jalostuksessa käytettiin yllättävän vähän mutta silti 24-vuotiaana nukutettu ori jätti jälkeensä useampia menestyneitä kenttävarsoja.

ie. Selvänäkö olisi voinut olla vaikka uusi koulumestari mutta tamman kisaura ei oikein kerennyt edes alkaa ennen kuin se jo loppuikin. Kyllä, tamma kisasi yhden kauden 5-vuotiaana mutta sitten laitumella tapahtuneen kahnauksen jälkeen Selman jalka oli käyttökelvoton. Niinpä Selma siirtyi täysipäiväiseksi jalostustammaksi, olihan sen takana loistava koulusuku. Elämänsä aikana rautias tamma sai peräti seitsemän varsaa, jotka kaikki päätyivät kilpaileviin koteihin. Neljä varsoista oli puhtaasti koulusukuisia mutta kolmelle varsalle valittiin hyvä este- tai kenttäoreja. Selma nukutettiin vain 17-vuotiaana jalkavamman oireiltua pidemmän aikaa.

e. Tytin Aavistus oli varsin omalaatuinen tamma, joka ei oikein arvostanu ihmisten seuraa. Vaikka tamman kanssa sai suoritettua kaikki perusasiat niin ei se ollut mikään erityisen miellyttävä hoidettava. Ratsunakin vähän jähmeä ja hitaasti lämmennyt tamma ei saanut kehuja kuin parilta jämäkältä ratsastajalta, jotka saivat tamman parhaimman kouluosaamisen esiin. Kisapaikoilla tamman sai varmuuden vuoksi koristaa punaisella häntärusetilla, vaikkei sen kanssa montaakaan kautta kisattu. Esteillä Aava oli lähes toivoton eikä sitä luonteen vuoksi viitsitty varsottaakaan kuin kahdesti - ja silloinkin orit valittiin tarkasti. 18-vuotiaana tamma päätettiin lopettaa toistuvien epäselvien infektioiden vuoksi.

ei. Elämänpeluri ansaitsi nimensä monessakin mielessä. Jo ennen puolen vuoden ikää ori oli tikattu kahdesti eikä teini-iän hölmöilyjä viitsi edes laskea. Omalla tavallaan oli kai ihme, että ori eli 17-vuotiaaksi asti. Ratsuna rämäpäinen ori kapinoi usein ratsastajan päätöstä vastaan kun lähestyminen oli huono, joten esteiden sekaan joutumiselta ei vältytty. Joitakin kertoja hylätty tottelemattomuuden vuoksi. Kouluradalla äärimmäisen kärsimätön Pelle osasi muttei viitsinyt. Jalostuksessa oria käytettiin ensisijaisesti useamman lajin taitajille ja vähän tyynemmän luonteen omanneille tammoille.

ee. Tytin Vivahde oli periaatteessa varsin mukavaluonteinen tamma, mutta mitenkään erityisen sosiaalinen tapaus tämä ei ollut. Teki mitä pyydettiin muttei sen enempää. Peruskuviot tamma suoritti kenen tahansa alla mutta tamman todelliset kyvyt sai esiin vain pari hassua ratsastajaa. Ensisijaisesti koulukentillä kisannut tamma hyppäsi kohtuullisesti kotona mutta kisapaikoilla stressasi ja tamma sotkeutui omiin jalkoihinsa. Sukunsa puolesta tammasta olisi voinut odottaa parempaa siitostammaa mutta tiinehtyminen oli vaikeaa eikä Viivalla ole kuin yksi varsa. Viiva löytyi karsinastaan kuolleena lähes 23-vuotiaana.

© Jenna

Jälkeläiset

sh-o. 06.05.2020 - Rosvokotka - i. Korpikotka - om. VRL-13923
sh-t. 10.08.2019 - Hiivurin Tulenhenki - i. Tulentekijä - om. VRL-10480

Kilpailukalenteri

KRJ (39 sijoitusta)

28.11.2019 - kutsu - helppo B - 4/30
23.11.2019 - kutsu - helppo B - 4/30
22.11.2019 - kutsu - helppo B - 1/30
20.11.2019 - kutsu - helppo B - 5/30
17.11.2019 - kutsu - helppo B - 2/30
11.11.2019 - kutsu - helppo B - 5/30
10.11.2019 - kutsu - helppo B - 1/30
06.11.2019 - kutsu - helppo B - 5/30
03.11.2019 - kutsu - helppo B - 2/30
01.11.2019 - kutsu - helppo B - 1/30
18.10.2019 - kutsu - helppo B - 1/30
06.10.2019 - kutsu - helppo B - 2/40
03.10.2019 - kutsu - helppo B - 1/40
02.10.2019 - kutsu - helppo B - 4/40
28.09.2019 - kutsu - helppo B - 2/40
22.09.2019 - kutsu - helppo B - 1/30
10.08.2019 - kutsu - helppo B - 4/40
10.08.2019 - kutsu - helppo B - 1/40
09.08.2019 - kutsu - helppo B - 3/40
07.08.2019 - kutsu - helppo B - 3/40
06.08.2019 - kutsu - helppo B - 1/40
29.05.2019 - kutsu - helppo B - 5/30
25.05.2019 - kutsu - helppo B - 1/30
18.05.2019 - kutsu - helppo B - 5/30
14.05.2019 - kutsu - helppo B - 2/30
13.05.2019 - kutsu - helppo B - 1/30
10.05.2019 - kutsu - helppo B - 3/30
07.05.2019 - kutsu - helppo B - 4/30
07.05.2019 - kutsu - helppo B - 5/30
06.05.2019 - kutsu - helppo B - 3/30
04.05.2019 - kutsu - helppo B - 5/30
02.05.2019 - kutsu - helppo B - 5/30
01.05.2019 - kutsu - helppo B - 2/30
09.03.2019 - kutsu - helppo B - 3/40
03.03.2019 - kutsu - helppo B - 3/40
22.02.2019 - kutsu - helppo B - 1/40
21.02.2019 - kutsu - helppo B - 6/40
19.02.2019 - kutsu - helppo B - 5/40
18.02.2019 - kutsu - helppo B - 3/40

ERJ (41 sijoitusta)

26.08.2019 - kutsu - 100cm - 1/30
24.08.2019 - kutsu - 100cm - 4/30
15.08.2019 - kutsu - 100cm - 3/30
09.08.2019 - kutsu - 100cm - 3/30
07.08.2019 - kutsu - 100cm - 1/30
05.08.2019 - kutsu - 100cm - 2/30
28.05.2019 - kutsu - 90cm - 1/30
26.05.2019 - kutsu - 90cm - 5/30
26.05.2019 - kutsu - 90cm - 3/30
24.05.2019 - kutsu - 90cm - 4/30
23.05.2019 - kutsu - 90cm - 4/30
22.05.2019 - kutsu - 90cm - 5/30
21.05.2019 - kutsu - 90cm - 5/30
19.05.2019 - kutsu - 90cm - 3/30
18.05.2019 - kutsu - 90cm - 1/30
17.05.2019 - kutsu - 90cm - 1/30
15.05.2019 - kutsu - 90cm - 1/30
15.05.2019 - kutsu - 90cm - 1/30
10.05.2019 - kutsu - 90cm - 5/30
08.05.2019 - kutsu - 90cm - 1/30
06.05.2019 - kutsu - 90cm - 4/30
27.04.2019 - kutsu - 90cm - 4/40
25.04.2019 - kutsu - 90cm - 6/40
15.04.2019 - kutsu - 90cm - 5/40
12.04.2019 - kutsu - 100cm - 4/30
12.04.2019 - kutsu - 100cm - 2/30
11.04.2019 - kutsu - 100cm - 4/30
09.04.2019 - kutsu - 90cm - 5/40
05.04.2019 - kutsu - 100cm - 1/30
04.04.2019 - kutsu - 100cm - 2/30
02.04.2019 - kutsu - 100cm - 4/30
08.03.2019 - kutsu - 90cm - 2/33
05.03.2019 - kutsu - 90cm - 4/34
03.03.2019 - kutsu - 90cm - 4/33
26.02.2019 - kutsu - 100cm - 6/50
25.02.2019 - kutsu - 100cm - 1/50
24.02.2019 - kutsu - 90cm - 5/40
21.02.2019 - kutsu - 100cm - 3/50
20.02.2019 - kutsu - 90cm - 3/40
19.02.2019 - kutsu - 90cm - 1/40
19.02.2019 - kutsu - 100cm - 6/50

KERJ (40 sijoitusta)

13.02.2020 - kutsu - helppo - 1/30
07.02.2020 - kutsu - helppo - 2/30
06.02.2020 - kutsu - helppo - 3/30
21.01.2020 - kutsu - helppo - 3/27
13.01.2020 - kutsu - helppo - 1/27
02.01.2020 - kutsu - helppo - 5/30
28.12.2019 - kutsu - helppo - 4/30
26.12.2019 - kutsu - helppo - 3/30
22.12.2019 - kutsu - helppo - 1/30
18.12.2019 - kutsu - helppo - 5/30
13.12.2019 - kutsu - helppo - 4/30
08.12.2019 - kutsu - helppo - 5/30
18.11.2019 - kutsu - helppo - 2/43
17.11.2019 - kutsu - helppo - 5/43
12.11.2019 - kutsu - helppo - 4/43
06.11.2019 - kutsu - helppo - 2/43
02.11.2019 - kutsu - helppo - 3/43
28.10.2019 - kutsu - helppo - 4/30
22.10.2019 - kutsu - helppo - 2/30
21.10.2019 - kutsu - helppo - 3/30
07.10.2019 - kutsu - helppo - 3/30
05.10.2019 - kutsu - helppo - 5/30
03.10.2019 - kutsu - helppo - 2/30
30.09.2019 - kutsu - helppo - 3/30
27.08.2019 - kutsu - helppo - 5/30
22.08.2019 - kutsu - helppo - 5/30
20.08.2019 - kutsu - helppo - 2/30
13.08.2019 - kutsu - helppo - 3/30
12.08.2019 - kutsu - helppo - 5/30
30.05.2019 - kutsu - helppo - 1/30
21.05.2019 - kutsu - helppo - 1/30
15.05.2019 - kutsu - helppo - 2/30
14.05.2019 - kutsu - helppo - 5/30
23.04.2019 - kutsu - helppo - 1/32
14.04.2019 - kutsu - helppo - 1/32
02.03.2019 - kutsu - helppo - 5/30
28.02.2019 - kutsu - helppo - 4/30
27.02.2019 - kutsu - helppo - 5/30
22.02.2019 - kutsu - helppo - 2/30
20.02.2019 - kutsu - helppo - 3/30

CUP-sijoitukset

31.05.2020 - kutsu - VSR-cup - 100cm - 3/65
31.12.2019 - kutsu - VSR-cup - Helppo - 3/41
31.05.2019 - kutsu - VSR-cup - helppo - 4/54
31.05.2019 - kutsu - ERJ-cup - 100cm - 9/103
30.04.2019 - kutsu - KRJ-cup - helppo B - 7/188

Näyttelyt

21.06.2020 - NJ - Tuom. Vibaja - irtoSERT
31.05.2019 - VSR-Rotunäyttelyt - aikuiset tammat - III-palkinto
16.04.2019 - NJ - Tuom. birdie - irtoSERT

Päiväkirja & Valmennukset

00.00.0000 - kirjoittanut


00.00.0000 - kirjoittanut