Tallin väki

Enna Reinivuo - tallinpitäjä, valmentaja ja kilparatsastaja

Tallinpitäjänä toimii 35-vuotias valmentaja ja kilparatsastaja Enna. Olen istunut hevosen selässä koko ikäni, ja aina veri on vetänyt kilparadoille. Olen opiskellut hevosalalla ensin hevosenhoitajaksi, sitten ratsastuksenopettajaksi, myöhemmin vielä valmentajaksi. Vaikka vuosien varrella on tullut tehtyä töitä isoissa puoliveritalleissa ja kilpailtua vaikka kuinka hienoilla kilparatsuilla, on mun koti ollut aina suomenhevosten parissa. Sen lisäksi, että ne ulkonäöllisesti vastaavat mun hevosihannetta, on niiden luonne ja monipuolisuus vieneet mun sydämeni mennessään. Kun tein päätöksen perustaa oman tallin, ei kasvatusrotua tarvinnut kauaa miettiä. Mun unelma oli perustaa siittola, jossa kasvatetaan ratsusuomenhevosia lajiin kuin lajiin. Haaveet laajenivat hetki hetkeltä ja loppujen lopuksi päädyin ostamaan järkyttävän suuren tontin Kaakkois-Suomesta. Tontille nousivat isot tallit ja hulppeat puitteet treenaamiselle ja kisaamiselle, joten loppujen lopuksi olinkin siittolan lisäksi kilpailukeskuksen omistaja.

Työnantajana olen ehkä vähän tiukka, mutta kuitenkin reilu. Tykkään huolellisuudesta ja siitä, että asiat hoidetaan viimeisen päälle loppuun saakka. Haluan pitää tilat siistinä ja tallin ilmapiirin hyvänä, joten työntekijät on valittu tarkkaan ja ryhmän dynamiikkaan sopiviksi. Valmentajana olen poikkeuksetta vaativa ja tykkään viilata treeneissä suorituksia viimeisen päälle hyviksi. Varsinkin suomenhevosratsukoiden valmentamisessa olen omimmillani, mutta toki valmennan muitakin. Kilpailen itse kaikissa kolmessa lajissa, koulu- este- ja kenttäratsastuksessa. Olen kilpaillut koulua Intermediate I-tasolla, esteitä 130cm asti ja kenttäratsastuksessa CIC2-tasolla. Nyt tietenkin suokkieni kanssa kisaan alemmilla tasoilla. Valmennettavakseni voi tulla siis minkä lajin ratsastaja tahansa.

Riikka - tallimestari, ratsuttaja ja kahden hölmöläisen omistaja

Riikka on jo pidemmän hevosuran tehnyt nainen, jolta ei tarmoa ja vauhtia puutu. Riikka on juuri niitä ihmisiä, jotka ovat kymmenessä eri paikassa samaan aikaan tekemässä kahtakymmentä eri asiaa. Olit sitten tammatallissa tai maneesissa ratsastamassa, tuntuu, että tämä nainen on aina paikalla kahden varjonsa kanssa. Aikanaan Riikka kilpaili kouluratsastuksessa Prix St. Georges -tasolla, mutta jo vuosikymmenen ajan hän on keskittynyt nuorten hevosten koulutukseen ja tallitöihin. Niin sanotussa kutsumustyössään työskentelevä Riikka on omistanut koko elämänsä ja sielunsa hevosille (ja koirilleen), enkä olisi voinut olla tyytyväisempi hänen haettua tallimestarin paikkaa meiltä. Hän tulee toimeen kaikkien ihmisten kanssa, eikä hätkähdä haastavampiakaan ratsuja. Oikeastaan, mitä enemmän tälle naiselle asettaa haasteita, sitä enemmän hän on mukavuusalueellaan. Toisinaan hän pitää myös kouluvalmennuksia meidän nuorisolle. Riikka omistaa kaksi nuorta bordeauxindoggia, 3-vuotiaan Hansin ja 4-vuotiaan Felixin. Hans ja Felix ovat kunnon vauhtikaksikko, mutta tottelevat emäntäänsä kuin jumalaa. Isokokoiset koirat ovat todella kilttejä kaikille ja osaavat hienosti käyttäytyä hevostallilla. Usein ne kulkevat tallilla irti painien toistensa kanssa tai seuraten uskollisesti omistajaansa. Tätä kaksikkoa ei tarvitse jännittää, eivätkä ne tule väkisin luokse.

Frida - oppisopimustyöntekijä ja hevosten liikuttaja

17-vuotias Frida aloitti meillä oppisopimuksella tallityöntekijän hommat peruskoulun jälkeen 16-vuotiaana. Räväkkä, mutta yltiökiltti Frida on ikäisekseen todella fiksu ja tekee työnsä aina tunnollisesti. Tyttö aloitti ratsastuksen 10-vuotiaana ratsastuskoulussa ja kehittyi nopeasti todella taitavaksi ratsastajaksi. Erityisesti hyvästä tasapainostaan tunnettu Frida onkin usein meillä stunttiratsastajana haastavampien hevosten ja toisinaan myös nuorten ratsun alkujen kanssa. Loputonta kärsivällisyyttä ja luontaista hevosmiestaitoa pursuava nuori on aina valmis auttamaan kaikkia apua tarvitsevia, mutta on aina innokkaana myös oppimaan itse lisää. Frida on tallimestarimme Riikan sukulaistyttö, mitä kautta hän tallillemme päätyikin. Tallitöiden lisäksi hän auttaa liikuttamaan tallin hevosia ja usein osallistuu myös valmennuksiinkin. Kuvassa Fridan sylissä kehrää tallikissamme Jokeri. Jokeri on 6-vuotias maatiaiskissa, joka yli-innokkaana metsästäjänä pitää tallin hiiri- ja rottavapaana alueena.

Otto - ahkera talliapulainen ja ratsastaja

Otto muutti äitinsä kanssa lähelle tallia vanhempiensa avioeron jälkeen. 13-vuotias poika oli elänyt koko pienen ikänsä hevosten ympäröimänä omalla tallilla, mutta eron jälkeen kaikki muuttui. Yhtenä päivänä Otto pyöräili tallille reippaana, mutta vähän ujona kysymään, saisiko autella tallihommissa. Annoimme pojalle mahdollisuuden touhuta hevosten kanssa ja nopeasti hänestä kuoriutuikin todella ahkera hevosmiehen alku. Ei hän koskaan maininnut osaavansa ratsastaa, mutta tallitöissä hän oli hyvin huolellinen. Yhtenä päivänä mulla oli ihan hirveä pula ratsastajista ja päätin istuttaa Oton Tieran selkään, saisipa tamma ainakin vähän liikuntaa. Ja mitä vielä! Sillä samalla hetkellä, kun Otto istahti satulaan, huomasin hänen päässeen kotiin. Ihmettelin, miksei hän ollut maininnut ratsastaneensa koko ikänsä, johon poika vain tuumasi, ettei ajatellut sillä olevan mitään merkitystä. Nöyrä, oppimishaluinen Otto pääsikin nopeasti meidän tallin valmennusrinkiin, ja ahkera poika maksaa kaikki valmennuksensa tallitöillä. Luonteeltaan Otto on alkuun todella ujo, herkästi punastuva poika, joka ei paljoa vieraille juttele. Kun häneen pääsee tutustumaan kunnolla, onkin hän ehdottomasti meidän tallin vitsiniekka ja aina niin kiltti ja reilu kaikille.

Harri Sarviharju- Ennan maasto- ja rataestevalmentaja, entinen kilparatsastaja ja perhetuttu

Harri on ehkä monelle tuttu kenttäradoilta miehen kilpailtua vuosikymmeniä kansainvälisellä tasolla kenttäratsastajana. Hän menestyi lajissaan ja omisti paljon hienoja hevosia. Nykyään jo vuosia ratsastuksesta eläkkeellä ollut mies valmentaa edelleen ahkerasti kenttä- ja esteratsukoita ympäri pohjoismaita. Sattumoisin Harri on myös mun perhetuttuni, hän kasvoi isäni kanssa samoilla kulmilla ja otti isoveljen roolin isäni elämässä. Harri on myös syy siihen, miksi mä kiinnostuin hevosista ja sain viettää lapsuudessani paljon aikaa hänen hienojen kenttäratsujen hoitajana, niin kotitallilla kuin kisoissakin. Harri on toiminut valmentajanani kaikki nämä vuodet ja edelleen hän on vakkarivalmentajani maasto- ja rataesteillä. Usein hän tulee Hiivuriin pitkiksi ajoiksi kerrallaan ja mun talosta löytyykin Harrille oma huone näitä vierailuja varten. Hän on mulle kuin setä, tai jopa varaisä. Yleensä Harri istuu talon terassilla tai oritallin edustalla sikaria polttelemassa ja tarkkailemassa toisen kotinsa tapahtumia. Lempeä, mutta lujatahtoinen mies tykkää käydä ajelemassa mun ajo-opetetuilla suokeilla ja meidän pikkuisesta Bamsesta on tullut hänen silmäteränsä.

Kaarina Hietakari - Ennan kouluvalmentaja

Kaarinan ja mun yhteistyö alkoi, kun sain tallin valmiiksi ja ekat suokit muuttivat pihaan. Kylällä koko ikänsä asunut määrätietoinen nainen tuli esittäytymään ja näyttäessäni hänelle suurta tilaani, mulla välähti kuka hän oli. Nainen oli vasta muutama vuosi sitten lopettanut kilpauransa kilpailtuaan kouluratsastuksessa kansallisella tasolla Intermediate II-luokissa useamman hevosensa kanssa. Ei ehkä Suomen kuuluisimpia ratsastajia, mutta mä olin aina ihaillut hänen siistiä, hevosystävällistä ratsastustyyliään ja pikkutarkkaa työskentelyään. Miten en ollut edes muistanut, että hän asui täällä, kyllähän mä sen tiesin! Tutustuimme ja huomasimme omaavamme samantyyliset ajattelumaailmat ja jaoimme todella paljon yhteneviä mielipiteitä hevoskasvatuksessa ja ratsastuksessa. Lopulta Kaarina itse kysyi, olinko löytänyt jo täältä suunnilta itselleni kouluvalmentajaa ja kun vastasin, että en ollut, hän ehdotti yhteistyötä. En ollut osannut edes haaveilla, että saisin Kaarinan mun kouluvalmentajakseni, mutta tässä sitä oltiin. Näin mä sainkin huipputiimiini yhden jäsenen lisää. Kaarina on hyvin tiukka opettaja, mutta arvostan hänen sitoutumistaan ja kykyä siirtää omaa ratsastustyyliään valmennettaviinsa. Vaikka nainen ei itse suomenhevosista niin piittaakaan, vaan on enemmän kiinnostunut hienoista koulupuoliverisistä, hän kohtelee mua ja suomenhevosiani kuin ketä tahansa kouluratsastajaa, eikä oleta suomenhevosteni olevan yhtään sen huonompia kuin omat kilparatsunsa olivat. Vaikka kyllähän mä sen tiedän, ettei näitä voida keskenään edes vertailla, mitä tulee tekniseen osaamiseen.

Tero - oritallin päätyöntekijä

Annoin tallimestarillemme Riikalle valtuudet hommata sekä tamma- että oritalliin päätyöntekijät auttamaan tallimestarin taakkaa. Oritalliin valikoitui Tero, kolmekymppinen oululaismies, joka nykyään asuu kylän viereisessä kaupungissa. Hän ei osaa ollenkaan ratsastaa, toisinaan hän käy Harrin kanssa ajelemassa oreilla, mutta muuten hän viihtyy parhaiten tallihommissa. Tero on uskomattoman tasainen ja rauhallinen mies, jolta kuitenkin löytyy orien kanssa toimimiseen vaadittua jämäkkyyttä. Tero saattaa vaikuttaa ulkopuolisen silmiin vähän jurolta, hänellä ei ole tapana paljoa puhua, saati hymyillä. Usein tervehdykseksikin hän vain nyökkää. Moni saattaa luulla häntä töykeäksi, tai käytöstavattomaksi, mutta todellisuudessa hän vain on hyvin vähäpuheinen mies. Hän välittää jokaisesta hoitamastaan hevosesta yhtä paljon ja hänen tasainen luonteensa on tainnut tehdä hyvää myös monelle meidän testosteronihirmulle. Ottoa Tero tykkää opastaa ja poika taitaakin olla yksi niitä harvoja, joille hän puhuu pidempiä kuin kahden sanan lauseita. Tero on myös kova tekemään Hiivurissa muitakin kuin tallihommia, eikä ole ollenkaan tavatonta nähdä häntä tekemässä kunnostustöitä pitkin tilaa aina aitojen korjauksesta lumien auraamiseen. Eipä taida löytyä sellaista hommaa, missä Tero ei olisi hyvä tai mitä hän ei tykkäisi tehdä, ja mies on aina auttamassa, jos vain osaa ja ehtii auttaa. Ehkä me saadaan hänestä vielä ratsastajakin, kun kovasti suostutellaan!

Meeri - tammatallin päätyöntekijä ja valjakkohevostemme vakiokuski

Riikka kyllä onnistui valitsemaan kumpaankin talliin täysin erilaiset persoonat. Siinä, missä Tero on hiljainen ja rauhallinen, on Meeri äänekäs ja helposti tulistuvaa sorttia. Meeri on aivan ihana, todella sosiaalinen nainen, joka jaksaa jutella kaikkien kanssa vaikka iltaan asti. Monesti tammatallissa hommat venyvätkin suunniteltua pidemmiksi, kun jää niin pahasti kiinni suustaan Meerin kanssa. Kaikkia tunteitaan avoimesti ilmaiseva nainen on parhaimmillaan herttainen hölösuu, mutta suuttuessaan osaa kyllä olla melkoinen hirmumyrsky. Hän kyllä yleensä leppyy yhtä nopeasti kuin on suuttunutkin, mutta silti, ei kukaan halua joutua tämän hirmumyrskyn silmään. Hevosia käsitellessään hän on paljon tasaisempi kuin ihmisten kanssa asioidessa, tai ainakin hän osaa peittää tunteensa paremmin. Meeri on napakka hevosnainen, joka ei siedä sotkua tai pelleilyä hänen tallissaan. Tallitöiden lisäksi Meeri treenaa ja kilpailee valjakkohevosillamme, ja toisinaan saamme hänet ihan hevosen selkäänkin asti. Kyllä hän osaa ihan hyvin ratsastaa, mutta on selässä paljon arempi kuin kärryillä. Meerin oma kullannuppu Papsu, eli tallimme maskottikani, asuu tammatallin varustehuoneessa ja on täysin Meerin hoidettavana. Eipä sillä, että hän antaisi kenenkään muun sitä hoitaa, nainen käy jopa vapaapäivinään ruokkimassa ja halimassa Papsua. Muutenkin tästä naisesta huokuu välittäminen ja huolenpito, ja Meeri onkin se, joka varmistaa, että kaikki pitävät riittävästi taukoja ja muistavat syödä kunnolliset ateriat. Ei tästä naisesta voi olla pitämättä, vaikka välillä vähän räiskyvä persoona onkin.

Oona ja Peppi - toimivat tallityöntekijöinä ja kilparatsastajina

Tarvitsin tiimiin myös muutaman tallityöntekijän ja kilparatsastajan. Oona (vas.) haki meille töihin melkein heti sen jälkeen, kun laitoin ilmoituksen nettiin. 28-vuotias kirjanpitäjä teki alanvaihdon hevosalalle tarjottuani hänelle kokoaikaista työtä Hiivurista. Taitava kenttäratsastaja pääsi perus tallihommien lisäksi treenaamaan hevosillani ja myöhemmin myös kilpailemaan niillä. Oona on hyvin itsevarma, helposti jopa ylimielisen oloinen nainen, mutta ottaa silti hyvin palautetta ja opetusta vastaan valmentajiltaan ja esimiehiltään. Hurjapää rakastaa vauhdikasta kenttäratsastusta, eikä pelkää niitä tallin hurjimpiakaan tapauksia. Peppi (oik.) on toinen tallityöntekijämme, joka lisäksi kilpailee esteratsastuksessa. Ylienerginen, aina hymyilevä nuori nainen on taitava esteratsastaja ja oikein näppärä tallityöntekijä. Hän pärjää hienosti kaikenlaisten hevosten kanssa ja työskentelee aina hevosten hyvinvointi etusijalla.



Toimivan tallin taustajoukoissa on tietenkin muitakin henkilöitä, yllä on esitelty ne, joita tallilla tavataan useimmiten. Tietysti joukkoomme kuuluu myös satunnaisempia työntekijöitä, kuten osa-aikaisia tallityöntekijöitä, kengittäjiä (varsinkin luottokengittäjämme Ilmari), eläinlääkäreitä, hevosenhoitajia, satulansovittajia, hevoshierojia, tätä listaa voisi listata loputtomiin. Me kaikki yhdessä olemme muodostaneet toimivan yhteisön, joka huolehtii rakkaista suomenhevosistamme (ja Bamsesta).


Kaikki kuvat © Pixabay